8. septembar 2022.8. sep 2022.
Opredeljen za kvalitet
MIHAILO SIMEUNOVIĆ MLADI PČELAR IZ GLOGOVCA BLIZU DRINE

Opredeljen za kvalitet

Mladi pčelar iz Glogovca, Mihailo Simeunović ima svega 25 godina i veliku ljubav prema pčelarstvu. Od toga ga ne sprečava ni 100 kilometara razdaljine od Beograda, gde trenutno živi i radi do rodnog Glogovca PREMA Drini u Mačvi, gde se nalazi njegov pčelinjak, uredno registrovan kao Pčelarsko gazdinstvo „Simeunović“.

Razdaljina nije prepreka da svakog vikenda, a nekada i češće dolazi u selo, obiđe pčelinjak i obavi neophodne poslove u njemu.

Ustvari sve je krenulo od pre pet godina. Tada je planirao da mu pčelarstvo bude hobi, a to znači nabavi i više rekreativno, kad dođe iz srpske prestonice, pažnju posveti pčelama. Međutim, sve to „iz zabave“, brzo je preraslo u ozbiljan posao kome se zdušno posvetio.

-U samom početku dosta mi je pomogao profrsor Ivan Mladenović i sam pčelar. Dobro su mi došli njegovi stručni saveti, a kod mene ljubav prema pčelarstvu ima i porodične korene, jer se moj pokojni stric Slobodan ozbiljno bavio pčelarstvom, nastavio njegov sin, a moj brat Rade, kaže zadovoljno Simeunović.

Vremenom je proširio pčelinjak i sada ima blizu 30 košnica. Uglavnom su tipa LR, a ima i drugih. Sve je uredno registrovao i akcenat stavio na kvalitet. Najviše proizvodi bagremov i livadski med, a u asortimanu ima i propolis kapi. Sve je vrhunskog kvaliteta.

- Pčelarstvo je istinska nauka koju treba stalno izučavati i pratiti. Potrebno je čitati stručnu literaturu u oblasti pčelarstva i stalno obogaćivati znanje. Varaju se oni koji misle da pčele samo donose med i zaradu. Sam sam bio uporan i ako je na početku „pčelinja paša“ bila skromna i gotovo nikakva.

S druge strane kod nas je i problem plasmana meda, jer ljudi nemaju praksu da redovno konzumiraju ovaj zdrav proizvod, kaže mladi pčelar.

Ova godina je bar što se tiče vremenskih uslova bila povoljna za pčelare. Proizveo je i sam više kvalitetnog meda, a upravo kvalitet ostaje njegovo trajno opredeljenje.

Planira da neznatno proširi delatnost shodno mogućnostima. Pčelarstvo je njegova velika ljubav, a kvalitet meda i pčelinjih proizvoda najvažniji cilj.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa