8. septembar 2022.8. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U duhu prijateljstva dva naroda

Svečano otvoreni Dani japanske kulture u Šapcu

-Drago mi je da sam danas na proslavi dva značajna jubileja i da smo zahvaljujući gradu i gradonačelniku kao simbol našeg dugoročnog prijateljstva posadili trešnje i otvorili ulicu. Zahvalio bih se i kompaniji „Jazaki“ koja u Srbiji posluje veoma dobro i ima odličan odnos sa lokalnom samoupravom, čime doprinosi ekonomskoj saradnji dve zemlje. Šabac je pravi primer saradnje bratimljenih gradova i učiniću sve da se ona dalje nastavi, istakao je Takahiko
Izvođenjem tradicionalnih japanskih pesama u Centru za stručno usavršavanje u ponedeljak je otpočeo program kojim je označen početak manifestacije „Dani japanske kulture u Šapcu“, a povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana i četiri decenije od bratimljenja Šapca i Fuđimija.
Tom prilikom, ambasador Japana u Srbiji Kacumata Takahiko i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić posadili su tri drveta japanske trešnje u svečano otvorenoj Ulici prijateljstva Šabac- Fuđimi.
Ambasador je izrazio zadovoljstvo što se saradnja započeta 1882. godine između kralja Milana Obrenovića i cara Meiđija nastavila do danas.

-Drago mi je da sam danas na proslavi dva značajna jubileja i da smo zahvaljujući gradu i gradonačelniku kao simbol našeg dugoročnog prijateljstva posadili trešnje i otvorili ulicu. Zahvalio bih se i kompaniji „Jazaki“ koja u Srbiji posluje veoma dobro i ima odličan odnos sa lokalnom samoupravom, čime doprinosi ekonomskoj saradnji dve zemlje. Šabac je pravi primer saradnje bratimljenih gradova i učiniću sve da se ona dalje nastavi- istakao je Takahiko.
Gradonačelnik je naglasio da je pred Šapčanima pet dana svečanosti i upoznavanja sa japanskom kulturom.

Koncert japanske umetnice u Šabačkom pozorištu
Japanska umetnica Kaneko Sumie nastupila je na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta u okviru prve večeri Dana japanske kulture u Šapcu, što je ujedno bio i njen prvi nastup u Srbiji.
Japanska koto, šamisen i vokalna umetnica, svira koto od svoje pete godine. Karijeru je započela 1995. kada pobeđuje na Međunarodnom takmičenju Takasaki. Nakon što je diplomirala na Nacionalnom univerzitetu umetnosti u Tokiju, preselila se u Boston i studirala džez vokal na Berkli koledžu za muziku.

Foto: "Glas Podrinja"


Kao predavač je gostovala na velikim akademskim scenama uključujući: univerzitete Harvard, Prinston, Tehnološki institut Masačusetsa, Teksaški A&M univerzitet i Univerzitet Aoiama Gakuin.
Šabačka publika je imala priliku da uživa u japanskim kompozicijama i izvođenju srpske numere „Oj ružice rumena“.


-Prijateljstvo između naših gradova traje 40 godina. Danas sam od gradonačelnika Fuđimija dobio zvaničnu pozivinicu da u oktobru posetimo taj grad. Na video konferencijama smo dogovorili povelje koje ćemo tamo potpisati i već počinje saradnja u oblasti obrazovanja. Učenici iz Fuđimija, njih šestoro, sledeće godine biće gosti grada Šapca i njihovih vršnjaka, a 2024. će naši učenici ići u grad pobratim Fuđimi. Veoma sam zahvalan njegovoj ekselenciji, ambasadoru Japana, što uvek ima vremena za dolazak u naš grad na važne datume, jer ove godine slavimo i 140 godina diplomatskih odnosa dve države, a prošle smo svečano čestitali pola veka postojanja grada Fuđimija. Bez obzira na 11 hiljada kilometara koji nas dele, prijateljski odnosi koje negujemo su sve jači s godinama- naglasio je Pajić.

Ambasador je, u pratnji direktora Centra za stručno usavršavanje Branka Filipovića, obišao izložbu eksponata u toj ustanovi u čast gostiju, kao i Park nauke i radionice u Trening centru koje se realizuju u okviru manifestacije. Svečanom otvaranju Dana japanske kulture prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, predsednik Kluba Šabac- Fuđimi Nebojša Janković, kao i direktorka ljudskih resursa kompanije „Jazaki“ Nikoleta Čavić. Do 9. septembra, u Šapcu će biti održan niz radionica, predavanja, muzički programi, kao i izložbe, u duhu višedecenijskog prijateljstva dva grada.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa