22. septembar 2022.22. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

USTOLIČEN EPISKOP ŠABAČKI JEROTEJ

Malo je izabranih

Kao arhipastir Eparhije šabačke čuvaću i čvrsto održavati crkveni mir i jedinstvo, a mir je pretpostavka jedinstva u ljubavi i način da se prevaziđu pogubne sile raskola i razdora, sukoba i mržnje. U današnje vreme, kada su ratovi, raskoli i sukobi stvarnost u kojoj živimo, imperativ mira postaje još važniji. Zato je neophodno, dragi i moj narode iz Mačve, Pocerine, Jadra i Rađevine, Azbukovice i Posvotamnave, da se svi molimo Bogu za mir u svetu, a da bi došao mir Božji potrebno je prvo da mi prevaziđemo svoje međusobne sukobe i razmirice
U Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu u nedelju, 18 septembra, Patrijarh srpski Porfirije ustoličio je vladiku Jeroteja (Petrovića) na tron episkopa šabačkih.

Novoizabrani episkop šabački Jerotej (Petrović) rođen je 1971. godine. Osnovnu školu završio je u Mačvanskoj Mitrovici, gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, a Višu Elektrotehničku školu u Beogradu 1997. godine. Nakon služenja vojnog roka, pristupio je 1998. godine bratstvu Svetih Arhangela u manastiru Kovilj, a na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 2009. Za vreme studija primio je monaški postrig, 2003. godine, od episkopa bačkog Irineja, dobivši monaško ime Jerotej.
Po završetkiu Bogoslovskog fakulteta, otišao je u Atinu, gde je izučavao crkveno pojanje. Diplomu učitelja crkvene muzike stekao je 2011. Iste godine upisao se na postdiplomske studije crkvene muzike, koje je uspešno okončao 2013. Na redovnom zasedanju Arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve, održanom 2021. godine, izabran je za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop toplički, a ove godine, na mesto episkopa šabačkog, umesto blaženopočivšeg vladike Lavrentija.


Foto: "Glas Podrinja"


Na svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služilo više arhijereja sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom, prisustvovali su predstavnici državne vlasti, nosioci društvenih, prosvetnih i kulturnih ustanova i oko 2.000 vernika iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i dijaspore.

Foto: "Glas Podrinja"


Patrijarh Porfirije rekao je da nije nimalo jednostavno voditi crkvu, ali tamo gde ima smirenja i poverenja u Hrista već postoji pobeda.

- Nimalo nije bez napora voditi crkvu Hristovu, ali tamo gde ima smirenja i poverenja u Hrista, svesti o tome da je sve od Njega i u Njemu, već postoji trijumf. Neka Gospod bude sa tobom episkope Jeroteje, a mi se preporučujemo tvojim molitvama. Čestitamo vam na novom episkopu i pozivamo vas da u svemu sledite reč Hristovu koja se propoveda u hramu Božjem, slušate reč jevanđelja i imate Hrista za meru.

PRVI U SMIRENjU
„Episkop jeste glava crkve, ali nije sam crkva. On je na mestu obličja Hristovog i postavljen je po blagodati Božjoj, molitvom i izborom Sabora, da bi vodio živi organizam crkve. Sveti oci episkope nazivaju duhovnim domaćinima eparhije. Sveti Kliment Rimski veli da je episkop pozvan da bude otac poverenog mu naroda, ne da ima moć, nego da dobija punomoć da upravlja autoritetom koji je zapravo poveren crkvi.

Foto: "Glas Podrinja"


Ima li većeg blagoslova i veće radosti od te da episkop na mestu Hristovom ima punomoć da u ime Hristovo i u ime crkve vodi povereno mu stado? Voditi znači biti uvek u svemu prvi, a najpre u krajnjem smirenju. Episkop je pozvan da mnogo sluša, da mnogo trpi i podnese, da se raspne, da se poistoveti sa Hristom na krstu. To je preduslov i uvod u ono što krst već sadrži, a to je tajna i realnost pobede, tajna Vaskrsenja.“
(Patrijarh srpski
Porfirije)


Episkop Jerotej poručio je da će kao arhipastir Eparhije šabačke čuvati i održavati crkveni mir i jedinstvo.

- Kao arhipastir Eparhije šabačke čuvaću i čvrsto održavati crkveni mir i jedinstvo, a mir je pretpostavka jedinstva u ljubavi i način da se prevaziđu pogubne sile raskola i razdora, sukoba i mržnje. U današnje vreme, kada su ratovi, raskoli i sukobi stvarnost u kojoj živimo, imperativ mira postaje još važniji. Zato je neophodno, dragi i moj narode iz Mačve, Pocerine, Jadra i Rađevine, Azbukovice i Posvotamnave, da se svi molimo Bogu za mir u svetu, a da bi došao mir Božji potrebno je prvo da mi prevaziđemo svoje međusobne sukobe i razmirice.


DOBAR I MUDAR VOĐA

Foto: "Glas Podrinja"


„Verujući narod Eparhije šabačke će u vladici Jeroteju imati dobrog i mudrog duhovnog vođu. Siguran sam da vladika Jerotej, kao čovek duboko posvećen veri, pravi duhovnik, ujedno odličan besednik, svestrano obrazovan, kuluran i otmen, pošten i čestit, zaslužuje ovo mesto, ali i ono njega. Na mnogaja ljeta, Preosvećeni vladiko!“
(Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić)


Tog dana, a ništa nije slučajno, već sve po Promislu Božjem, čitano je jevanđelje o svadbi carevog sina. „Svi su zvani, ali je malo izabranih“.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa