22. septembar 2022.22. sep 2022.
Smajling:  zvezda u najavi, Foto: KK "Taur"

Smajling: zvezda u najavi, Foto: KK "Taur"

KASIJANA MARKOVIĆ I KK „TAUR“

Dve priče istog toka

Za samo petnaest dana osvojila je drugo mesto u Međunarodnoj utakmici VIP tour-a i zlato u brzinskoj utakmici Septembarskog turnira u preskakanju prepona. U svet konjičkog sporta ušla rođenjem, prvi nastup na Šabačkom hipodromu sa dve godine, danas kao deo takmičarske ekipe KK „Taur“ ubira plodove rada i posvećenosti
Priča o Kasijani Marković, učenici prve godine Srednje poljoprivredne škole iz Šapca, ujedno je i priča o KK „Taur“, klubu za koji nastupa. Oba narativna toka počinju zahvaljujući tradiciji i vremenom se pomoću hrabrosti, posvećenosti i entuzijazma oblikuju u rezultate zapažene u državnim okvirima.

Tradicija
Kasijana je rođena u porodici Marković, poznatoj u svetu konjičkog sporta. Prvi nastup imala je sa dve godine na Šabačkom hipodromu. Partnerka joj je bila među decom čuvena poni Alisa, a sve se to dešavalo pod budnim okom Brane Ivankovića, čoveka kojeg navodi kao prvog trenera.

-Bilo je prirodno da zavolim konje. Moji roditelji su ih voleli, tako da sam u ovom sportu od rođenja. Osnove sam naučila zahvaljujući Brani Ivankoviću, a kasnije kada sam porasla prešla sam u Poljoprivrednu školu - kaže Kasijana.

tim za medalje: Kasijana Marković i Šarliz, Foto: KK "Taur"


Nakon što je dovoljno ovladala veštinom i stekla iskustvo u pristupu i zadobijanju poverenja plemenitih životinja, počinje da trenira za KK “Taur”. Klub je nastao 2018. kao prirodni nastavak Škole jahanja, koja je na školsku ekonomiju Poljoprivredne dovela veliki broj naših sugrađana, među kojima najviše dece.

Sa idejom, da u Šabac posle pola veka vrate preponsko jahanje, ali i među mladim polaznicima neguju takmičarski duh i omoguće im upliv u profesionalne sportske vode, brzo nakon osnivanja odlaze na prva takmičenja i sa njih donose prve medalje. Te godine “Taurovci” će zbog svoje predanosti i borbenosti, u srpskom preponskom jahanju biti jedan od najzapaženijih novih timova.

Posvećenost
Ukoliko želite da uspete u bilo kojoj oblasti neophodan je rad.Talenat i ljubav nisu dovoljni ako nemate snage za odricanja i apsolutnu posvećenost. Kasijana je to na vreme shvatila i uprkos redovnim obavezama stiže svakodnevno da trenira po četiri sata.

-Teško je uskladiti sve. Naći vremena za školu, društvo i za sport. Uspevam da se organizujem i izdržim pre svega zbog ljubavi prema konjičkom sportu, jer kad nešto voliš ništa nije teško- objašnjava Kasijana Marković.

tim za medalje: Kasijana Marković i Šarliz, Foto: KK "Taur"


Treninzi su svakog dana, od 16 do 20 sati, tokom cele godine. Nema predaha ni po lošem vremenu, u tom slučaju se održavaju u Hali za jahanje na ekonomji Poljoprivredne škole.

Za istrajnost i uspeh takmičara, neophodna je i posvećenost trenera. Prioritet na parkuru je sklad između jahača i konja, ali da bi se taj cilj ostvario potrebno je stručno vođstvo sa strane. Osoba koja ima širu sliku, sposobana da akumulira nervozu i strahove, inspiriše, motiviše i najvažnije prenese iskustvo i znanje.

Ukoliko želite da uspete u bilo kojoj oblasti neophodan je rad. Talenat i ljubav nisu dovoljni ako nemate snage za odricanja i posvećenost


-Učešću na utakmicama prethode sati i sati rada pod vođstvom naših trenera, Predraga Savića i Miloša Makevića, kada oni ne bi dobro odradili svoj posao, ni naših uspeha ne bi bilo- ističe Kasijana.

Zajedništvo
Za prve skokove u Kasijaninoj karijeri bila je zadužena Alisa. Danas ima dva verna partnera Šarliz i Smajlinga. Sa Šarliz je već prilično uigrana, dok je Smajling još uvek poletarac, tek došao sa obuke. Ume da pogreši, ali mu se prašta. Prva mu je takmičarska sezona.

Prvi skokovi u karijeri:
Alisa i Kasijana, Foto: KK "Taur"


-Šarliz je na početku bila puna nepoverenja, nervoze, često ljuta. Tih dana sam dosta vremena provodila sa njom, mazila je, bila pažljiva, čašćavala jabukama i šargarepama. Na kraju sam uspela da steknem njeno poverenje i sad smo dobar tim. Smajling je drugačiji. Ovo mu je prva sezona i sa njim sam osvojila bronzu prvog dana Septembarskog turnira. Verujem da će vremenom biti sve uigraniji- objašnjava Kasijana i dodaje:

-Postoji trema pre početka utakmice, možda, čak i mala doza straha. Kada izjašem na parkur, sve to nestane, ostane samo fokus na utakmicu i grlo sa kojim jašem.

KK “Taur”:
Uvek tu jedni za druge, Foto: KK "Taur"


U trenucima kada pokret preuzme primat nad vremenom i sve se svede na sledeću prepreku, to zajedništvo na terenu se širi na ceo tim. Ono po čemu u Tauru kažu da su osobeni je činjenica da su uvek tu jedni za druge. Bez obzira da li se radi o savladavanju izazova ili slavljenju uspeha, međusobni su pokretači i snaga.

Uspesi
Neke od Kasijaninih dosadašnjih uspeha smo već naveli. Samo krajem ovog leta, Klubu je donela tri medalje, dve sa Šarliz i jednu sa Smajlingom. Bila je najbolja u brzinskoj utakmici drugog dana Septembarskog turnira u Beogradu, druga u Međunarodnoj utakmici VIP tour-a (prvi je bio takmičar iz Makedonije, pa se može reći da je Kasijana bila najbolje plasirana među srpskim jahačima), sa Smajlinogm treća prvog dana Septembarskog turnira u Beogradu. Ranije, s proleća, osvojila je zlato na Otvorenom prvenstvu Beograda.

Želja joj je da se i u budućnosti bavi ovim sportom, a da je njena revnost odvede do vrhunskih rezultata.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa