19. januar 2023.19. jan 2023.
Foto: GOIR

Foto: GOIR

Poseta GOIR, Vasilise i Šapčanke Kraljevskom dvoru

Šabački kraj na Belom dvoru

Predstavljeno kultnurno nematerijalno nasleđe šabačkog kraja. Princeza Katarina impresionirana i spremna da kroz svoju Fondaciju promoviše rad tkačke radionice. Uskoro će biti deo posete SAD. Marketinško predstavljanje cilj u 2023. godini
Šabačko Gradsko udruženje invalida rada (GOIR) bilo je gost na belom dvoru i gost kraljevskog para Aleksandra i Katarine Karađorđević. Prema dogovoru Milice Maričić, osobe zadužene za komunikaciju s javnošću u Dvoru i Miladina Džinovića iz folklorne grupe „Vasilisa“ predviđeno je predstavljanje šabačkog kraja kroz pesmu, igru, umetnost i kreativnost izraženu u starim zanatima članica GOIR, odnosno grupa „Šapčanke“. Cilj je bio predstavljanje nematerijalnog kulturnog nasleđa ovog kraja. Ipak nepredviđene okolnosti su uzrokovale izmenu prvobitnog plana, ali su planirane organizacije organizovale posetu i razgovore sa kraljevskim parom.

Kraljevskom paru su predstavljene rukotvorine tkačke radionice, kao i sama Organizacija, principi rada, zadaci, ciljevi. Sa gostima iz Šapca rezidenti dvora su razgovarali gotovo četrdesetak minuta, umesto predviđenih petnaest.

Foto: GOIR


-Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Katarina je želela da deo radova ponese u planiranu posetu u SAD, da ih predstavi i učini delom protokolarnih poklona, no put je odložen, ali će uskorto biti prilike. Čast nam je što su nam princeza Katarina i prestolonaslednik Aleksandar posvetili mnogo više vremena nego što je predviđeno, a najvažnije je što smo prepozanti kao organizacija koja podržava rad osoba sa invaliditetom, te će naši proizvodi biti plasirani i kroz princezinu fondaciju – istakle je Miroslava Savković, predsednica GOIR Šabac.

Kraljevskom paru su predstavljene rukotvorine tkačke radionice, kao i sama Organizacija, principi rada, zadaci, ciljevi. Sa gostima iz Šapca rezidenti dvora su razgovarali gotovo četrdesetak minuta,
umesto predviđenih petnaest


O uspehu posete govori i mejl zahvalnosti Katarine Karađorđević upućen dan kasnije. Poseta će značajno pomoći u realizaciji još jednog cilja Organizacije.

Poruka zahvalnosti princeze Katarine
Nakon posete Dvoru, na adresu Gradske organizacije invalida rada stigla je poruka zahvalnosti koju je uputila princeza Katarina Karađorđević.
Najlepše Vam se zahvaljujem na divnim rukotovorinama koje ste mi doneli tokom jučerašnjeg sastanka u Kraljevskom Dvoru, i na informacijama o radu Gradske organizacije invalida rada Šabac. Vaš rad je veoma važan za sve članove ove organizacije.
Molim Vas primite moje najiskrenije pozdrve
S najboljim željama
Nj. K. V. Princeza Katarina


- Realizacija projekata iz kulure gde smo geografskom oznakom porekla zaštitili naše proizvode. Jedini smo iz Srbije uspeli da obezbedimo mesto na listi nematerijalne kulturne baštine. Svi naši proizvodi su označeni određenim dizajnom, porukama, prevodima i u ovoj godini ćemo to što smo uradili i papirološki obezbedili marketinški promovišemo, kako bi obezbedili i ekonomsko osnaživanje članica, žena koje su u svoj rad utkale deo duše. Naglašavam da mi ne radimo ništa po svom nahođenju, već replike i po ornamentici i floralnim elementima - dodaje Miroslava Savković.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa