19. januar 2023.19. jan 2023.
Foto: PSSS

Foto: PSSS

SAVET STRUČNjAKA

Šta sve utiče na dobro bokorenje pšenice

Optimalni uslovi setve ozimih strnina kada dnevne temperature počnu padati ispod 15 stepeni. Habitus biljke ne bi trebao biti veći od 3 lista kako bi se sintetisali ugljeni hidrati i masti koji štite biljku od štetnog delovanja niskih temperatura. Dubine setve ne veća od 5 cm kako bi čvor bokorenja bio na 2-2,5 cm idealna zaštita od štetnih temperetura. Na ovim dubinama čvor bokorenja zaštićen od izmrzavanja.

Na dubinu čvora bokorenja utiče i svetlost odnosno gustina setve. Kad je manji životni prostor plići je čvor bokorenja i osetljiviji je u odnosu na useve optimalne gustine, zato se setva preporučene gustine i setve sejalicama preporučuju kad god je to moguće.

Povoljna temperatura za bokorenje15 -17 C pri povoljnoj vlažnosti nastaje 14-15 dana pre odlaska pšenice u zimsko mirovanje. Ako mirovanje nastupi pre bokorenja onda je period bokorenja pomeren za rano proleće pri stvaranju uslova i ovaj period može biti i do 120 dana.

Intenzitet bokorenja zavisi od klimatskih uslova, genetike sorte, krupnoće semena,vremena setve, gustine setve, aeracije zemljišta, mineralne ishrane. Na bokorenje se može uticati agrotehničkim merama, a bolje je pri povećanoj vlažnosti zemljišta, pri boljoj mineralnoj ishrani ( naročito azotom), pri optimalnom roku setve. Jedna biljka, u povoljnim uslovima, može začeti i preko 100 izdanaka, međutim svi izdanci ne formiraju stablo i klas. Jedna biljka formira 5-6 stabala, a klas i zrno daju 2-3 staba.

Proces bokorenja se odvija od do početka vlatanja kad potpuno prestaje ili se usporava.
Ostvareni prinos je u direktnoj vezi sa bokorenjem i na količinu sekundarnih stabaoca ili klasova može se uticati agrotehnikom u skladu sa genetskim potencijalom proizvođača. Preterani broj klasova daće sitnije zrno lošijeg hektolitra odnosno kvaliteta i obrnuto optimalan broj po jednom semenu daće dobar kvalitet i prinos predviđen od semenskih kuća.
Dip. Ing Jovan Sušić PSSS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa