Info

19. januar 2023.19. jan 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

EVROPSKA NEDELjA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

Rak koji se može sprečiti

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2020. godine registrovano je 1.087 novoobolelih žena, a 453 žene su umrle od ove bolesti. Republika Srbija se ubraja u zemlje sveta u kojima je uvedena vakcinacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV), o trošku države, za populaciju dece, oba pola (devojčice i dečaci). Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice vrši se jednostavnim Papanikolau testom (PAP test)
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara. Cilj je podizanje svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prvi put Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija aktivno učestvuje u njenom obeležavanju

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti: „RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI”. To je slogan 17. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije.

Podaci za naš kraj
Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Šabac, 2020. godine u Mačvanskom okrugu obolelo je 128 žena (standardizovana stopa incidencije 42,2 na 100.000). Na teritoriji grada Šapca, tokom 2020. godine od raka dojke obolelo je 52 žene (standardizovana stopa incidencije 42.5 na 100.000).


Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2020. godine registrovano je 1.087 novoobolelih žena, a 453 žene su umrle od ove bolesti. Na osnovu najnovijih procena Evropskog informacionog sistema za 2020. godinu, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 26,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi. Stope umiranja od raka grlića materice
su visoke, mortalitet je 9,1 na 100.000 žena.

Prevencija i kontrola
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se ova bolest eliminisala. To podrazumeva sveobuhvatni pristup: skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.

Republika Srbija se ubraja u zemlje sveta u kojima je uvedena vakcinacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV), o trošku države, za populaciju dece, oba pola (devojčice i dečaci).
PAP test i HPV skrining

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice vrši se jednostavnim Papanikolau testom (PAP test). PAP test je jednostavan i neinvazivan test za žene koji utvrđuje da li postoje (abnormalne) promene u ćelijama grlića materice. Koristi se za skrining i rano otkrivanje raka premalignih i malignih promena raka grlića materice. Pregled se nikada ne radi tokom menstruacije. Dva dana pre pregleda ne bi trebalo da imate seksualni odnos i da koristite vaginalne tablete.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti:
„RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI”. To je slogan 17. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da koriste
dostupne mere primarne i sekundarne prevencije


Pored PAP testa može se uraditi i HPV skrining test koji sa sigurnošću utvrđuje da li postoji HPV virus ili ne i to putem veoma senzitivne PCR tehnike, a nakon toga i HPV test genotipizacije kojim se otkriva genotip virusa koji spada u visoko ili srednje rizične grupe. Ove vrste testova se rade u našoj zemlji u cilju prevencije nastanka raka grlića materice i uspostavljanja tačne dijagnoze.

U slučaju da se na osnovu Papa testa zaključi da postoje promene na ćelijama grlića materice, potrebno je uraditi testiranje na prisustvo HPV. Ukoliko je HPV test negativan, manja je verovatnoća da su nastale promene u vezi sa razvojem raka grlića materice. Pored organizovanog skrininga koji podrazumeva pregled na svake tri godine po pozivu lekara za žene uzrasta od 25. do 64. godine, svaka žena starija od 15 godina ima pravo na redovan ginekološki pregled. Najkasnije tri godine od prvog seksualnog odnosa, treba izabrati svog ginekologa u domu zdravlja i uraditi PAP test.

Prema preporukama Američkog udruženja ginekologa i akušera PAP test se preporučuje svake tri godine od 21 do 29 godina. Od 30 do 65 godina, žene imaju tri opcije: Papa test svake tri godine, Papa test plus HPV test (ko-test) svakih pet godina ili samo HPV test svakih pet godina.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Kancelarija za skrinig raka zajedno sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje, obeležiće Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti sa ciljem promocije značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa