19. januar 2023.19. jan 2023.
Foto: Opština Vladimirci

Foto: Opština Vladimirci

OPŠTINA VLADIMIRCI

Konak vraća blistav sjaj

U fokusu su radovi na krovnoj konstrukciji i pokrivanju u projektu vrednom sedam miliona i četristo hiljada dinara, a kako je opredeljeno devet miliona biće u nastavku radova prilika da se značajnije poradi i na unutrašnjosti Konaka
Zdanje Konaka je najstarija zgrada u Posavotamnavi i kao takva zavređuje maksimalnu pažnju. U toku su radovi na zgradi, konkretno na krovu koji su počeli prošle godine a nastaviće se ove i naredne. Pripomoglo je Ministarstvo kulture pa je u značajnoj meri odmakao posao postavljanja novog crepa po novim standardima, ali to nije sve po rečima predsednika opštine Gorana Zarića:

-Ovo zdanje po kojem se prepoznaju Vladimirci datira iz 1829. godine, a zablistalo je punim sjajem završetkom 1854. godine. U fokusu su radovi na krovnoj konstrukciji i pokrivanju u projektu vrednom sedam miliona i četristo hiljada dinara, a kako je opredeljeno devet miliona biće u nastavku radova prilika da se značajnije poradi i na unutrašnjosti Konaka. Hvala ministarstvu na pomoći da se eto i nadalje ponosimo zdanjem Konaka u potpuno umivenom izdanju a zarad generacija koje dolaze, zadovoljan je tokom radova čelni čovek Opštine Vladimirci.

Zanimljiv je podatak da je pripovetku Glava šećera Milovan Glišić smestio u zdanje Konaka a da nikada nije kročio u Vladimirce. Tim pre što i sada kao suvenir Glava šećera drema u carstvu knjige, svi se nadaju na mnogaja ljeta.


Direktorica biblioteke “Diša Atić” Jasmina Kojičić dodaje da je reč o zgradi tadašnjeg načelštva a da po nekim podacima da bi se podigla trebalo je čak tadašnjih 40 000 groša:

Foto: Opština Vladimirci


-Do sada su urađene dve rekonstrukcije Konaka, a vredno je istaći da ima i dva trema, jedan drveni, jedan sa betonskim lukovima. Takođe je zanimljivo da ima deset odžaka i autentične prozore sa rešetkama. Pamti se i po delu Milovana Glišića, tačnije pripoveci „Glava šećera“ koju je autor smestio baš u zdanje Konaka. Sam Konak ima veliki značaj za istorijat opštine u brojnim oblastima a nalazi se pod zaštitom spomenika kulture. Glava šećera je sada samo suvenir, a istorijat je na ponos našoj opštini, zadovoljna je direktorica biblioteke.

Foto: Opština Vladimirci


I tako hram knjige vraća se u ono najsvetlije izdanje kao dobro znani Konak zdanje po kojem se poznaju Vladimirci.

Foto: Opština Vladimirci
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa