16. mart 2023.16. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“

Iskra koja je zapalila radoznalost velikog naučnika

Teslin dvogodišnji boravak u tom gradu, kao i bliske veze Srbije i Austrije tokom 19. veka, predstavljeni su u Biblioteci šabačkoj zahvaljujući saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom
Savremenici, naučna dostignuća, značajan uticaj obrazovne ustanove u životu velikog srpskog naučnika, prikazani su na 14 panoa u okviru izložbe „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“ otvorene u petak u Galeriji Biblioteke šabačke. Teslin dvogodišnji boravak u tom gradu, kao i bliske veze Srbije i Austrije tokom 19. veka, predstavljeni su zahvaljujući saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, koji je postavku priredio sa Tehničkim univerzitetom u Gracu, Univerzalnim muzejom Joaneum i Galerijom nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti.

Bolje razumevanje Teslinog razvoja i veze dve zemlje
Otvarajući je, u prisustvu predsednika Skupštine grada Nemanje Pajića i predstavnika gradskih obrazovnih i kulturnih ustanova, predsednik Austrijskog kulturnog foruma dr Adrijan Fajks poručio je da se u Srbiji malo zna o životu genijalnog naučnika, značaju njegovih pronalazaka i njegovoj fascinantnoj ličnosti.

Foto: "Glas Podrinja"


-Manje je poznat i početak njegovog naučnog puta u Gracu. To je iskra koja je zapalila njegovu radoznalost i zainteresovala ga za rad na najsloženijim tehnološkim problemima svog vremena. Saznanja o počecima Tesline karijere u Gracu doprinose, ne samo boljem razumevanju njegovog razvoja, već bacaju i novo svetlo na veze Austrije i Srbije na polju nauke koje postoje vekovima i još uvek su veoma važne- istakao je dr Fajks.

Godine 1875. Tesla je počeo studije na Visokoj tehničkoj školi u Gracu, koja je u to vreme okupljala najbolje studente iz jugoistočne Evrope i severne Italije. Otac Milutin ga je podržao, ispunivši mu želju koju je iskazao dok je bolovao od kolere. U tom periodu je naučio osnove o elektrotehnici i mehanici. Iako nikada nije diplomirao, niti je dobio ocene za poslednji semestar, dodeljen mu je počasni doktorat u Gracu 1937. godine.

Foto: "Glas Podrinja"


Neki od najvećih izuma započeti u Gracu
-Školovanje u Gracu je za njega bio podsticaj i tu je započeo neka od svojih prvih, odnosno najvećih dostignuća i izuma. Jedan od njih je i naizmenična struja. Tesla je već na prvoj godini pokazao svoju genijalnost, što su primetili i profesori. Vredno je učio i po 20 sati. Nije se interesovao za divni Grac i njegove prirodne lepote, znamenitosti, mostove i vrlo bogat društveni život. Interesovala ga je samo nauka i učenje, da eksperimentiše i poboljša već postojeće izume. Godine 1876. napisao je rad i objavio ga u časopisu „Srbadija“ koji izlazi u Beču. Na tu temu je tek 25 godina nakon njega pisao Albert Ajnštajn, a 30 godina nakon njega čuveni Nils Bor- naglasila je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Foto: "Glas Podrinja"


Nije imao sredstava da uplati drugu godinu studija i iz tog razloga je morao da napusti obrazovnu ustanovu, koja je umnogome uticala na njega i njegov život, kao i on na same promene unutar nje. Neprocenjiva vrednost naučnika otkrivena je tek nakon njegove smrti. U trenutku je promenio tok istorije, zadužio celokupno čovečanstvo. Izložba treba da bude podsticaj da i mi sami vodimo računa o našim velikim ljudima, a da ne dozvoljavamo samo da drugi primećuju i stiču njihovu neprocenjivu vrednost, podvukla je Podgorac Jovanović.

Postavku o jednom o najvećih umova svih vremena zainteresovani će moći da pogledaju do 24. marta u Galeriji Biblioteke šabačke.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa