7. septembar 2023.7. sep 2023.
Šampioni Evrope 1985

Šampioni Evrope 1985

RUKOMET: LISTA SVIH VREMENA

Šesnaesti svih vremena

Plasman u polufinale bilo kojeg međunarodnog takmičenja kriterijum. Šapčani bez konkurencije među timovima Srbije, drugi iz bivše Jugoslavije. Dukla najbolje plasiran stari rival
HANDBALL-PLANET.COM međunarodni rukometni sajt obajvio je listu najsupešnijih rukometnih klubova Evrope u poslednjih sedamdeset godina, odnosno od kada postoje evropska takmičenja i šabačka Metaloplastika je još uvek najsupešnija od timova iz Srbije, dok Zagreb ima primat među ekipama iz regiona. Merilo su bili rezultati na međunarodnoj sceni gde su ka visokom mestu palave vinuli rezultati slavnih osamdesetih godina, a deo bodovnog učinka je i finale Čelendž kupa 2014.

Stari rivali
Od starih rivala Metaloplastike upravo iz godina kada je građen uspeh Dukla je najbolja na poziciji šest, Zagreb je deseti, Steaua na poziciji 12, CSKA Moskva 17, Partizan Bijelovar je na poziciji 25, Honved je 29, Atletiko Madrid je na 33. mestu, Empr Roštok 36, a Vibžeže je 48. svih vremena. Pivovarna Laško je 21. i najbolji je tim iz Slovenije na listi, Vardar je zaslužio 23. poziciju.


Metaloplastika zauzima 16. poziciju sa 35 bodova. Što se tiče Srbije prvi naredni tim je Proleter Zrenjanin na 48. mestu. Ukupno devet klubova iz Srbije je našlo svoje mesto među 202 kluba koja su zaslužila najmanje jedan bod po sistemu bodovanja koji je dodeljivao poene za osvajanje, nastup u finalu i polufinalu svakog od nekada postojećih i danas postojećih takmičenja pod okriljem IHF/EHF. Železničar iz Niša, tim koji praktično ne postoji više, trenutno je na deobi 94. mesta (3,75 bodova), Partizan je 110. pozicija (3,12). Aktuelni šampion Srbije i osvajač EHF kupa Vojvodina, kao i Crvenka i Jugović imaju po 2,5 bodova i dele 112. poziciju. Crvena Zvezda je 158. (1,25), Sintelon, tim koji već dugo ne postoji, zauzima 189. poziciju (0,62)

Najbolji u Evropi 1986


Zagreb je na poziciji deset sa 46,25 bodova. Bez premca na vrhu je Barselona 187,5 poena, drugi je
Gumersbah 103, Kil ima 100 na trećem mestu, Magdeburg je četvrti. Na spisku su i timovi koji više ne postoje. Među njima je najbolje plasiran Siudad Real (Španija) na petom mestu. U prvih deset su još velika Dukla (Češka), Vezsprem, Gopingen i Flensburg.

Najuspešnija država je Nemačka, potom slede Španija, Rumunija, Francuska, Mađarska, Hrvatska, Rusija, Danska. Srbija je deveta od 31 države koje imaju svoje predstavnike među 202 najbolja tima.
D. B. 

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa