Info

7. septembar 2023.7. sep 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Mini olimpijada trećeg doba

Za zdravlje, pobedu i radost

Petnaest ekipa iz osam lokalnih samouprava Okruga plus gosti iz Valjeva. Najbolji na republičkoj Olimpijadi trećeg doba. Aktivnost doprinos zdravlju, druženje za veći kvalitet života. Lepo je učestvovati, najlepše pobediti
Olimpijske igre su san svakog sportiste, medalja krunisanje svakog truda, ali suština je u olimpijskom duhu koji ne sme da poznaje godine i mogućnosti, on je za sve. Nakon sportista amatera,profesionalaca, rekreativaca, osoba sa invaliditetom, najmlađih, svoju Olimpijadu, lokalnog nivoa, dobili su i oni najstariji, mladi u trećem dobu.

Age plus za najstarije
- Penzija je kraj radnog veka, ali i u penziji oni mogu mnogo da ponude, pruže i svaka aktivnost je benefit za zdravlje, a uz sport i druženje je prisutno što je podizanje celokupnog kvaliteta života. Mi smo kao Grad u projektu Age + koji ima za cilj uključivanje najstarijih sugrađana u donošenje odluka. Pre svega govorimo o infrastrukturi koja treba da bude prilagođena njima, mislim na sportsku infrastrukturu, ali će biti uključeni i u donošenje drugih odluka koje se tiču direktno njih. Pristušićemo i izradi strateških dokumenata. Poznata je odluka da svi stariji od 65 godina imaju pravo besplatnog korišćenja gradskog prevoza, te su u mogućnosti da se kreću i na ovaj način i budu na mestima gde žele – istakao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić na otvaranju Mini olimpijade trećeg doba.


Na prvoj Mini olimpijadi trećeg doba u Šapcu nastupilo je 75 takmičara iz 15 ekipa sa područja osam lokalnih samouprava koje pripadaju Mačvanskom upravnom okrugu, uz dve gostujuće ekipe iz Valjeva. Na više punktova u dvorani “Zorka” najstariji su se nadmetali u šest disciplina.

-Pet su određene na republičkom nivou, a mi smo u Okrugu uključili još jednu disciplinu, a to su pločice, odnosno nabacivanje poločica na horizontalnu metu. Pravilo je da u svakoj ekipi u svakoj disciplini, osim šaha, mora da bude bar jedna dama. Pobednik će na Republičke igre u Vrnjačku Banju.

Foto: Glas Podrinja


Prvi put organizujemo na ovom nivou nadmetanje, jer do sada smo prijavljivali jednu ekipu za republičku smotru, a kako je interesovanje veliko želeli smo da napravimo kvalifikacije - rekao je Andrija Pantelić, predsednik Kluba penzionera Policijske uprave Šabac.

Najviše ekipa je bilo iz Šapca pet, Loznice dve, iz ostalih lokalnih samouprava po jedna. Borbu su vodili u šutiranju slobodnih bacanja, izvođenju penala na mali gol, bacanju pločica, šahu, pikadu i atletici, odnosno brzom hodanju, gde je organizovana štafetna trka 4 puta 100 metara.

Foto: Glas Podrinja


-Kada me pitaju koliko imama godina, kažem još 24 pa sto. Nisam se bavio nikada ozbiljnije nekim sportom, ali sam čitav život u rekreativnom takmičenju. Nemam ništa protiv kafane, ali moja parola je jednostavna: pokret, pokret, pokret - kaže Rajko Lazarević iz Krupnja, član jedne od 15 ekipa učesnica jedinstvene Olimpijade.

Godine jesu samo mala prepreka, a velika postaju samo ukoliko im to dozvolite, mada za to nema razloga, smatraju oni koji su već stigli i do devete decenije.

Foto: Glas Podrinja


-Ovakva takmičenja pokazuju da su ljudi zdravi, a kako vole da učestvuju, tako se i čuvaju. Mogu u svemu da se nadmećem, osim u šahu, njega ne znam dobro da igram, mada sam imao situacije na prethodnoj Olimpijadi da nastupim i izborim čak i remi, jer sam imao slabije rivale. Nastupao sam u šutiranju penala i pikadu i zadovoljan sam, dok sam na nogama, do tada ću učestvovati - rekao je najstariji učesnik Ivan Tomić.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa