7. septembar 2023.7. sep 2023.
Broj đaka ostao gotovo isti
NOVA ŠKOLSKA GODINA U KOCELjEVAČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Broj đaka ostao gotovo isti

Za oko 760 učenika OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi u petak je počela nova školska godina. Ukupno je formirano 52 odeljenja, dva manje nego prošlog septembra. U školske klupe prvi put je selo 96 đaka prvaka, što je uobičajen broj poslednjih godina.

Najviše ih je u matičnoj školi u Koceljevi dok, sa druge strane, novih učenika ove godine nema u Batalagama. Školsko zvono se nakon brojnih decenija prvog septembra nije oglasilo u Malom Bošnjaku. U ovom selu četvororazredna škola je ostala bez đaka i doživela sudbinu seoskih škola u Družetiću, Subotici, Batalagama.

Sa druge strane, u osmorazrednim školama u Kamenici i Svileuvi beleži se blagi porast broja osnovaca.

–Matična škola u Koceljevi ima najveći broj učenika, oko 400. Ostali pohađaju četiri osmorazredne škole u Draginju, Svileuvi, Kamenici i Donjem Crniljevu i sedam četvororazrednih izdvojenih odeljenja u Zukvama, Ljuticama, Goločelu, Ćukovinama, Gradojeviću, Brdarici i Batalagama. Za naše prvake i petake upriličen je svečani prijem i dočekani su uz osmehe i intoniranje državne himne- rekla je direktorka ove obrazovne ustanove Sonja Popović.



Prema njenim rečima svi školski objekti na području opštine su u potpunosti spremni za početak školske godine a većina ih je renovirana i rekonstruisana u prethodnom periodu. U osmorazrednim školama su zamenjeni kotlovi za grejanje, a ove godine se to čini u Svileuvi, gde je u saradnji sa lokalnom samoupravom obezbeđen kotao na pelet. Osim toga, i potreban ogrev je već pribavljen i uskladišten, tako da u ovoj ustanovi veruju da za njih nema zime.

Popović je najavila i rekonstukciju škole u Batalagama, jedinu na području koceljevačke opštine u kojoj dugo nije bilo nikakvih ulaganja.

– Lepa vest je što renoviramo kompletno školu u Batalagama. To je četvororazredna škola. Mi smo za decu, do okončanja radova, obezbedili adekvatan prostor sa odličnim uslovima i gotovo na istoj lokaciji, u objektu preko puta škole. Što se tiče ostalih škola, i u toku prošle godine je bilo dosta radova. Ove godine su, takođe, aktuelni i radovi na rekonstukciji ravnog krova na zgradi osnovne škole u Draginju, gde smo imali problema u prethodnom periodu zbog prokišnjavanja. Evo, i to ćemo sanirati. Vrlo smo zadovoljni pripremljenošću svih objekata i školskih dvorišta- ističe direktorka.

Većih problema nema ni kada je reč o stručno zastupljenoj nastavi. Ono što je deficitarno u ovoj školi, kao i u većini drugih obrazovnih ustanova u našoj zemlji jesu nastavnici matematike, fizike. Nedostaju i stručni predavači dela stranih jezika i tehnike i tehnologije.

ZABRANjENA UPOTREBA MOBILNIH TELEFONA
Kao i u svim školama u Srbiji, i u koceljevačkoj je nastava u prve dve nedelje organizovana u skladu sa smernicama nadležnog ministarstva. Ono što je u međuvremenu doneto u OŠ “Mića Stanojlović” jeste interni akt kojim se reguliše upotreba mobilnih telefona, tako da su oni zabranjeni u školskim objektima i dvorištima. Ova mera naišla je na odobravanje velikog broja roditelja.

–Krajem prošle školske godine izvršeno je anketiranje roditelja, a rezultati su pokazali da je 80 odsto njih pozitivno reagovalo na predlog uvođenja mere. U svakoj školi je obezbeđen telefon i na taj način roditelji i đaci su, ukoliko je to neophodno, u mogućnosti da ostvare komunikaciju. Svi su o tome obavešteni, upoznati sa brojem telefona i primena ovog akta je već počela- kaže direktorka Popović i napominje da je ovo bitan korak u obezbeđivanju bezbednosti u školi, posebno što se na ovaj način gotovo u potpunosti isključuje rizik od digitalnog nasilja u toku trajanja nastave u školama.
Sudeći po reakcijama većine đaka moglo bi se zaključiti da im ova mera nije teško pala, te da im mobilni telefoni u školi ne nedostaju previše.



VANNASTAVNE AKTIVNOSTI SU VAŽAN SEGMENT OBRAZOVANjA, VASPITANjA I ODRASTANjA
U OŠ “Mića Stanojlović” se trude da učenicima ponude raznovrsne vannastavne sadržaje, uključe ih u brojne sportske aktivnosti i promovišu zdrave stilove života.
Prošle godine je otvoreno izdvojeno odeljenje muzičke škole i veliki broj đaka pohađa prvi i drugi razred.

Pokrenuta je odbojkaška sekcija u saradnji sa lokalnom samoupravom i OK “Tamnava” Koceljeva. Oformljena je i folklorna sekcija u saradnji sa FG “Tamnavski opančići”, koja okuplja zaista veliki broj osnovaca.

Ostvarena je i saradnja škole sa šah klubom “Otvaranje Koceljeva” pa je đacima omogućeno da pohađaju šahovsku sekciju.

–To je sve pokrenuto prošle godine, a ono što smo sada u prilici da uradimo u saradnji sa Institutom za ženski sport, na inicijativu Marine Maljković a u okviru projekta Ministarstva prosvete, to je besplatna škola košarke za devojčice u kojoj bi časove vodio jedan od nastavnika fizičkog vaspitanja- otkriva Popović dodajući da su sve ove aktivnosti važan segment u pravilnom odrastanju učenika i vaspitnoj ulozi koju škola kao druga dečja kuća mora da ima.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa