Info

7. septembar 2023.7. sep 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

DOBROVOLjNO VATROGASNO DRUŠTVO PRNjAVOR

Volonterski za bezbedniji Prnjavor

Mesna zajednica Prnjavor druga je na području Šapca koja dobija svoje Dobrovoljno vatrogasno društvo. Za sada je 14 meštana izrazilo želju da se stavi na raspolaganje za dobrobit celog sela, ali i okolnih mesta. Obuka im tek sledi, a od JKP „Stari grad“ su dobili kamion cisternu koji treba da se remontuje. Prnjavor je od Šapca udaljen 30 kilometara, od Bogatića više od 20. Profesionalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici je, uz sav trud i zalaganje, nekada potrebno i više od pola sata da stignu do daljih mesta, a do tada šteta može biti nesaglediva.

Prvo DVD na području Šapca, Grušić, dosadašnjim radom pokazalo je koliko je veliki značaj ovakvih organizacija u selima, pogotovu onim udaljenijim od grada. Kada dođe do požara prvi će priteći u pomoć svojim komšijama.

Ideja za formiranje DVD-a Prnjavor rođena je pre tačno godinu dana. Inicijativa je pokrenuta upravo iz Grušića, od predsednika njihovog DVD-a Branislava Lazarevića.

-Bane mi je predložio da okupim desetak momaka i da osnujemo DVD u Grušiću. Pričao sam u međuvremenu i Zorana Zdravkovića iz Gradskog veća i uspeo sam da okupim 12 ljudi. Prvi sastanak smo imali u novembru. Nije bilo baš lako pronaći ljude za nešto što se radi volonterski. Ipak, uspeli smo i sada nas je 14. Čekamo da krenemo na obuku, da dobijemo uniforme i opremu, a već intenzivno radimo na osposobljavanju kamiona. Pomaže nam naša Mesna zajednica, kao i Grad Šabac i Odeljenje za vanredne situacije grada Šapca, kaže Siniša Lukić.

Navodi da su meštani u početku bili skeptični, ali kada su videli da su dobili vozilo tako je počelo da raste i poverenje da će ova priča biti uspešna.



Mesna zajednica je tu da pomogne, a do sada su ih već angažovali na ograđivanju zaraženog područja zbog afričke kuge svinja, ali i na spašavanju štenaca koje je neodgovorni vlasnik bacio u duboku jamu namenjenu za zatrpavanje eutanaziranih svinja. Siniša i predsednik DVD-a Peđa Veselinović odmah po pozivu su sišli u jamu duboku nekoliko metara i izvukli dvoje preživelih štenaca, dok je za troje već bilo kasno. Fotografije požrtvovanih volontera brzo su se proširile društvenim mrežama, a ovo DVD je i pre zvaničnog formiranja pobralo simpatije građana.

-Mesna zajednica će DVD-u pomoći sve što bude bilo u našoj moći i nadležnosti. Veoma je značajno da imamo svoje vatrogasce koji će priteći u pomoć kada se nešto u Prnjavoru, ali i okolnim mestima desi. Do sada smo čekali pomoć iz Šapca i Bogatića koji su dosta udaljeni. Nadamo se da će imati što manje posla, ali ćemo se svakako osećati sigurnije uz njih, kaže Miloš Jekić, zamenik predsednika Saveta MZ Prnjavor.

Odeljenje za vanredne situacije grada Šapca, ali i Grad Šabac uvek će podržati i pomoći ovakve organizacije. Takođe, podstiču i druge mesne zajednice da formiraju svoja dobrovoljna vatrogasna društva.

-Dobrovoljna vatrogasna društva nisu važna samo zbog požara. Već smo na primeru Grušića videli da se angažuju i u slučaju poplava i oluja. Klima se menja. Možemo očekivati sneg u oktobru, kao i poplave u decembru. Vojske nema dovoljno da pomogne građanima. Postojanje i angažovanje DVD-ova biće od sve većeg značaja. Svaka mesna zajednica koja ima želju i dovoljno dobrovoljaca može nam se javiti, a mi ćemo pružiti svu podrušku oko formiranja društva, kaže Zoran Zdravković, član Gradskog veća Šapca.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa