7. septembar 2023.7. sep 2023.
Foto: Freepik

Foto: Freepik

U Evropi cene svinjskog mesa povećane od 30 do 40 posto

Mesare pred (ne)izvesnošću mogućeg poskupljenja

Očekuje se i porast cena junećeg mesa, budući da će svinjskog biti sve manje
Afrička kuga i talas poskupljenja u Evropi uslovljavaju i porast cena svinjskog mesa. Na evrpskom tržištu one su više za 30 do 40 posto. Šabačke mesare prate tržišna kretanja, ali još uvek nema značajnijeg povećanja cena.

Kilogram svinjskog buta bez koske košta od 850 do 950 dinara, a svinjskog vrata od 1.100 do 1.250 dinara.

Tržište diktira cene
U mesari „Slavija“ ističu da prate situaciju, ali da je ključan odnos ponuda- potražnja.
-Sad je potražnja takva kakva jeste, međutim, zbog naleta epidemije kuge, došlo je do desetkovanja svinja. Neminovno je da će ubuduće biti mnogo manje svinja na tržištu, štaviše, biće dovedeno u pitanje snabdevanje svinjskim mesom. To znači da su proizvođači u „zelenoj zoni“, gde može da se kupi meso, vrlo svesni toga i dizaće maksimalno cene svinja. Kao trgovaci, klaničari, neminovno je da moramo to pratiti i plaćati te cene koje se zahtevaju. U suprotnom, ako nemamo robu, nemamo sa čim da radimo i dolazi u pitanje rentabilnost firme. To vam je isto kao u rudniku kada dolaze rudari, a nemate rude. To ništa nije čudno, nema tu mnogo pametovanja. Ako neke robe nema, ona mora da bude skupa, a evidentno je da svinjskog mesa neće biti- ističe vlasnik „Slavije“ Rade Todorović i dodaje da su mu poslednjih dvadesetak noći, od kada je krenula svinjska kuga da se širi, neprospavane.
Očekuje se i porast cena junećeg mesa, budući da će svinjskog biti sve manje. Trenutno se u mesarama juneće meso s koskom prodaje za oko 800, a bez koske za oko 1.200 dinara.

-Razmišljate šta da radite sa 150- 170 ljudi zaposlenih u firmi, kao isplivati, mesa neće biti. Ako mesa nema dovoljno, kako ćete ostvariti lične dohotke, platiti poreze, bilo šta drugo. Kod nas je došlo do nekog minimalnog poskupljenja, da bih samo zaštitio ulaz i izlaz robe, to je prosta reprodukcija. Stidljivo je podignuta cena, koja uopšte nije realno stanje na terenu, a ono je takvo da bi trebalo da bude skuplje u odnosu na sadašnje za 100- 150 dinara za normalan rad, ovako je samo da „prespemo iz šupljeg u prazno“. Ne očekujem da će poskupeti juneće meso, ali ni to ne znamo sa sigurnošću. Kad ne bude dovoljno svinjskog mesa, koje će biti skupo na tržištu, desiće se da će biti veća potražnja za junećim mesom. Poznato je da na našem tržištu nema mnogo ni junećeg mesa. Poljoprivrednici će osetiti da prodaja bikova ide bolje, pa će podići cene, znaju oni to bolje nego bilo koji ekonomista- podvlači Todorović.

Problem većih lanaca
Darko Milosavljević iz mesare „Aca“ kaže da cene junetine i svinjetine nisu menjali od početka godine.

-Cena otkupa od 280- 290 dinara opravdava te cene na lokalu, mada čujem da se u okruženju priča da su svinje 300 i 320. Ja nisam plaćao po toj ceni, ali ako budem počeo, mislim da ću morati da korigujem i svoje cene. Od Nove godine nismo radili nikakve korekcije. Mi uzimamo sa područja koje nije ni ugroženo, ni zaraženo, radimo obradu i klanje sa tih terena, jer sa ugroženim i zaraženim ne može da se trguje. Ne znamo kakva će biti nabavna cena, ali očekujemo poskupljenja. Mi nismo velika firma, nemamo velika klanja, veći klaničari imaju problem oko nabavki i transporta. U okruženju pronalazimo sasvim dovoljno za potrebe maloprodaje, nismo snabdevači većih lanaca i sistema. Ne očekujem da ćemo u narednih sedam do deset dana menjati cene, a za dalje ćemo videti. Kako se pojavila afrička kuga, slabo se i prodaje svinjsko meso- napominje Milosavljević.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od 15. do 21. avgusta, u Šapcu su u prodavnicama najčešće cene junećeg (rozbratnog) mesa bile oko 1.100 dinara, a svinjskog (vrat, rebra, kotleti) 780 dinara.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa