3. maj 2012.3. maj 2012.
SLOBODAN SAVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ

STRUJA I ĐUBRIVO OD BIOMASE

Ogromni prirodni potencijali moraju biti iskorišćeni. Topla voda vrednija od nafte. Brže zapošljavanje. Ravnopravne komunalne aktivnosti. Hipodrom, vlasništvo opštine. Kablovska televizija, internet. Otvorena Narodna biblioteka u Bogatiću. Dosta dobar razgovor sa investitorima
Šta Bogatić svrstava u opštine koje privlače pažnju stručne javnosti u Srbiji?
-Reč je o planiranoj izgradnji fabrike koja će koristiti ostatke iz proizvodnje naših poljoprivrednih proizvođača i proizvoditi električnu i toplotnu energiju. Radi se o žetvenim ostacima, koje poljoprivrednici često spaljuju na njivama, ali i o silaži kukuruza, slami ili granju i ograncima iz šumske proizvodnje. To je postrojenje koje će iz biomase sa našeg područja proizvoditi biogas, a od njega toplotnu i električnu energiju. Proizvedena električna energija može da se proda EPS, a toplota da se iskoristi za grejanje plastenika. Treći proizvod iz ovog procesa je kvalitetno organsko ekološko đubrivo koje će se vraćati seljacima za prihranu useva na njivama.
Moram da napomenem čitaocima i to da je ovo krupan ekonomski, energetski, ali i ekološki projekat. U celom postupku nema emisije štetnih gasova i nema nikakvog zagađenja životne sredine. Kao primer, navešću i to da je ovo vrlo razvijen koncept u Evropi, naročito u Nemačkoj gde ima oko šest hiljada manjih postrojenja na biogas na poljoprivrednim farmama, a kod nas je tek u povoju. Interesovanje poljoprivrednika za proizvodnju biogasa u stalnom je porastu i u Austriji i Danskoj, kao u drugim zemljama Evrope, svugde gde je razvijena poljoprivredna proizvodnja.
Šta ovakav projekat generalno može doneti Opštini?
- Mi očekujemo mnogo. Reč je o investiciji u Opštinu Bogatić, za koju su naši strateški partneri spremni da ulože i do 96 miliona evra. Reč je o kompanijama iz Francuske i Španije, koje zajedno ulažu u Srbiju, u oblast obnovljivih izvora energije. Razgovore sa njima smo započeli pre dva meseca u Beogradu, prilikom njihove prve posete Srbiji. Na neki način, prvi smo reagovali i potrudili smo se da ih što više zainteresujemo za našu Opštinu. Posle toga, oni su posetili Opštinu Bogatić, gde su započeti ozbiljniji razgovori o mogućoj investiciji. Kao rezultat svih tih napora, mi ovih dana sa njima potpisujemo Memorandum o razumevanju, koji se odnosi na ukupnu investiciju od 96 miliona evra. Ova investicija je značajna i za Srbiju, a ne samo za Opštinu Bogatić. Naš uslov je bio da se u radu njihovih postrojenja i fabrika zaposli najmanje 100 naših radnika. Naravno, korist nije samo u zapošljavanju ljudi iz Opštine, već i mnogi drugi benefiti. U izgradnji postrojenja i fabričkog kompleksa za proizvodnju opreme, svakako bi bila angažovana i lokalna građevinska operativa.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa