8. februar 2024.8. feb 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

TESLINA KONFERENCIJA U NjUJORKERU

Samo zajedno i otvorenog srca možemo dalje

Ovogodišnja Konferencija je okupila i ujedinila ljude iz najrazličitijih sfera umetnosti i nauke, stručnjake iz različitih oblasti, ljude iz različitih kultura, a zajednički je bio Tesla
„Tesla Spirit Conference and Award 2024“, 12. tradicionalna konfernecija u organizaciji Tesline naučne fondacije Amerike i Srbije, održana je13. januarau hotelu „Njujorker“ na Menhetnu, Kao i svake godine, u toku Konferencije dodeljene su zahvalnice i medalje zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine na dostojanstven i originalan način promovisali ime i delo Nikole Tesle i ime Teslinog naroda. Najprestižnija nagrada„Tesla Spirit Award 2024“ dečjem horu iz Klivlenda „Sveti Sava“.

Foto: Privatna arhiva


-Ove godine smo imali rekordan broj učesnika tako da smo program organizovali kroz nekoliko vremensko-tematskih celina a učestvovali su mnogi ugledni naučni radnici, stručnjaci, privrednici, novinari, umetnici, glumci i književnici iz celog sveta; između ostalih: dr Mihajlo Pravica, dr Ken Nekic, dr Vjera Mujović, Danko R. Vašović, Mark Alezi, Srđan Sotirov i Predrag Karasović, Niksa Dobre, dr Đorđe Koldzic, dr Aleksandar Ignjatović Pertini, Ešli Redfern i saradnici: školska platforma SAD, Maja Cvetković Sotirov, Šapčanke dr Mirjana Božić, Biljana Regan koja je predstavila svoju kolekciju i mnogi drugi.

U holu hotela je upriličena izložba slika naših poznatih umetnika: Jelene Bibić, Gordane Nenadović, Jasmine Jovanović, Vasilene Radanović, Ane Marije Gover, Milice Savić i Milunke Pejoske- rekla je za „Glas Podrinja“ dr Nada Martinović, potpredsednica Tesline naučne fondacije i dodala:

-Pratim rad Tesline Naučne Fondacije već godinama, učestvovala sam kao predavač na prethodnim konferencijama, a od pre par godina aktivno učestvjem u radu Fondacije. Ovogodišnja koferencija je, po meni a sudeći i po izjavama učesnika i posetilaca, do sada najuspešnija. Bila je posvećena Teslinom narodu, Teslinim klubovima i kroz njih, kulturnoj diplomatiji.



Ovogodišnja Konferencija je okupila i ujedinila ljude iz najrazličitijih sfera umetnosti i nauke, stručnjake iz različitih oblasti, ljude iz različitih kultura, a zajednički je bio Tesla…

Posebno važan projekat Tesline naučne fondacije je veb platforma Tesla klubova i Teslinog naroda koji je okupio stručnjake i promotere Teslinog lika iz celog sveta, a na kojoj će se naći ogroman materijal u vezi sa temom Nikole Tesle i Teslinog naroda.

Priznanje
-U moju “malu američku horsku avanturu” sam krenula pre 21 godinu zbog želje da moji sinovi, Viktor i Luka, koji tada jos nisu išli u školu, ne zaborave srpski. Oni su odraslli a ja nastavila da se “igram”. Iako ih je život odveo u nekom drugom pravcu, (zavrsili su fakultete, zaposlili se), i dalje vole da zapevaju. Ove godine su i oni nastupili sa decčim horom, izvodeći Balaševićevu pesmu “Neki novi klinci” i tako na simboličan način zaokruzili tu našu horsku priču.
Ove godine smo i hor i ja nagrađeni (deca su dobila medalje a ja najprestižniju nagradu organizacije „Tesla Spirit Award 2024“, što je izuzetna čast, radost ali i odgovornost. Za decu je to veliki podsterk ali i primer njihovim vršnjacima da se požrtvovanošću, znanjem i ljubavlju prema pravim vrednostima može daleko stici. Vazno je da znaju da njihov rad neko prati, ceni i prepoznaje - a to je upravo jedan od ciljeva Fondacije.


U Teslinoj fondaciji posebno su ponosni na ovogodišnji kulturno umetnički program. Tokom trajanja Konferencije nastupali su: glumica Vjera Mujović, Folklorni ansambl “Gračanica” iz Bostona koju vodi dr Đorđe Koldzic (rodom iz Valjeva), dr Dušanka Ivanova sa baletskom numerom “Tesla” i dečji hor “Sveti Sava” iz Klivlenda.

Hor „Sveti Sava“ je nagrađen Teslinom nagradom jer više od 20 godina čuva naš jezik, kulturu i tradciju kroz pesmu, a deca su dobila Tesline medalje i proglašena najmlađim kulturnim Ambasadorima.

Foto: Privatna arhiva


-Ova nagrada pripada svim pevačima koji su za ovih 20 godina zapevali sa nama- kaže idejni tvorac i osnivač hora „Sveti Sava“, Nada Martinović i navodi:

-Lično sam ponosna na prelepu saradnju sa mojom koleginicom (nekadašnjom ucenicom), profesorkom muzičke kulture Snežanom Šalai Tibor koja je sa svojim ucenicima indirektno ucestvovala na Konfrenciji. Naime, naš zajednički projekat, Muzika bez granica, u kome su učesvtvovala deca iz O.Š. “Vuk Karadžić” i šabačke Muzičke škole je prikazivan uporedo sa nastupom hora.

Planovi
-Nastavljamo rad na Teslinom portalu (Platforma Nikole Tesle klubova na kojoj smo radili zadnjih 10 godina pokrenula je izgradnju Teslinog portala koji će biti stručan i informativan kako bi svi oni koji otvaraju Tesla klubove po svetu, naši ljudi i stranci, mogli da preuzmu odgovarajuće materijale). Takođe, nastavljamo sa radom na otvaranju Tesla klubova, u planu su eksperimentalni programi/radionice za decu u dijsapori a takođe i nastavak rada na uspostavljanju saradnje i razmene između dece u dijaspori i Srbiji. U toku su i pripreme za letnju konferenciju u Beogradu koja se tradicionalno održava u julu- odgovorila je Nada Martinović na pitanje o daljim planovima Tesline naučne fondacije.


Foto: Privatna arhiva


Po rečima Nade Martinović, uprkos naizgled raznolikom sadržaju, poruka ovogodišnje konferencije je jasna: samo zajedno i otvorenog srca možemo dalje i bolje, što je u skladu sa Teslinim idealističkim i alrtruističkim pogledom na život. Niko nije daleko stigao (potpuno) sam…živo poznastvo, stisak ruke, donelo je svima pozitivne vibracije jednog velikog tima koji funkcioniše kao međusobni vetar u leđa…
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa