28. mart 2024.28. mar 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Druženje u Dnevnom boravku pri Centru za socijalni rad Šabac

Izgledamo drugačije, ali imamo iste snove, želje i potrebe

U susret Svetskom danu osoba sa Daunovim sindromom priređeno je druženje sa korisnicima
Izgledamo drugačije, ali imamo iste snove, želje i potrebe, poručeno je na prezentaciji u okviru druženja priređenog prošle srede u Dnevnom boravku pri Centru za socijalni rad Šabac, a u susret Svetskom danu osoba sa Daunovim sindromom, koji se obeležava 21. marta.

Zoran Bratić jedan je od 17 korisnika te usluge licencirane za 20 korisnika, od kojih je pet osoba sa Daunovim sindromom. Kroz radionice i brojne aktivnosti njegov dan je ispunjen i kvalitet života se poboljšava.

Važan oslonac korisnicima i porodicama
-Svako jutro me kombi dovozi ovde. Družim se sa osobljem i drugarima, organizujemo različite igre i saznajemo nešto novo. Zaista mi je lepo- kaže Zoran, a njegova majka Gordana Bratić ističe da im mnogo znači njegov boravak u tom prostoru.

Foto: Glas Podrinja


-Zoran će u septembru napuniti 24 godine. Dolazi svako jutro ovde i ostaje do popodne. To znači puno i za njega i za nas kao roditelje, ali i celu porodicu. Svaki dan rade nešto novo, ovde je sa drugom decom, znam da je na bezbednom i čistom mestu i da ne moram da brinem- naglašava Gordana.

Dnevni boravak jedna je od 12 usluga koja se finansira iz budžeta grada Šapca i doprinosi učešću tih osoba u društvu i ispunjenju ličnog potencijala. Značajan je oslonac u funkcionisanju porodica i pomoću nje pojedinci sa Daunovim sindromom mogu postići optimalan kvalitet života kroz roditeljsku brigu i podršku, medicinsko usmeravanje i sistem podrške u zajednici kao što je inkluzivno obrazovanje na svim nivoima. Ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno je 389 miliona za finansiranje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Foto: Glas Podrinja


-Grad Šabac pruža kontinuiranu podršku osobama sa invaliditetom. Po broju usluga i izdvajanju iz lokalnog budžeta možemo da kažemo da smo primer dobre prakse u Srbiji kada je u pitanju socijalna zaštita. Želimo da kroz razgovor sa roditeljima i korisnicima čujemo njihove potrebe i na osnovu njih dalje unapređujemo sistem socijalne zaštite. Napominjemo da pored ove usluge finansiramo i Dnevni boravak za odrasle osobe sa intelektualnim smetnjama, odnedavno za njih pružamo i uslugu stanovanja uz podršku. Svake godine povećavamo izdvajanja za uslugu ličnog pratioca, a jedna smo od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja ima uslugu „predah smeštaja“. Grad finansira i Sportski savez osoba sa invaliditetom, čiji članovi postižu zapažene rezultate- podvukla je članica Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje Jelena Milošević.

Foto: Glas Podrinja


Kako je objasnila direktorka Centra za socijalni rad Šabac Biljana Mrkonjić, Dnevni boravak daje podršku pojedincima da ostanu da žive u svojim porodicama, a značajan je oslonac i porodicama u svakodnevnim aktivnostima. Otvoren je svakog radnog dana od šest do 18 sati, korisnici imaju organizovan prevoz do kuće i škole, odlaze na izlete, imaju različite radionice, učestvuju u brojnim manifestacijama...

Primeri koji bude nadu i prostor za različitost
-Dnevni boravak je licenciran od strane Centra za socijalni rad, plaća se i finansira iz budžeta grada tokom cele godine. Postoji u našem gradu već dvanaest, a u ovom prostoru deset godina. Svakodnevnim aktivnostima ispunjavamo naš cilj da korisnici budu vidljivi u lokalnoj zajednici, sarađujemo lepo sa svim institucijama i organizacijama u našoj zajednici- istakla je Biljana Mrkonjić.

Foto: Glas Podrinja


Vuk Trajković je prva osoba sa Daunovim sindromom u Srbiji koja je zaposlena i radi kao fizioterapeut u Institutu za reumatologiju. Merama u okviru lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grad Šabac podstiče zapošljavanje osoba iz kategorije osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, a preduzeća iz kategorije socijalnog preduzetništva ih takođe radno angažuju.


Bitno je da postoji jaka volja i želja, rad i trud, podrška za njih i njihove porodice da bi ostvarili sve svoje ciljeve. Na prvom mestu, da bismo poštovali različitost, moramo je razumeti.

Foto: Glas Podrinja


-Budući da sam zbog lekarske intervencije na zubu, što je jako čest problem kod osoba sa Daunovim sindromom, morala ćerku da vodim u Beograd, predlažem da se i kod nas formira neko odeljenje gde bi lekari obučeni za rad sa njima pružali medicinske usluge. Važno je da naša deca budu više uključena, prihvaćena, jer je kod nas i dalje izraženo podozrenje prema tim osobama. Potrebno je više raditi na poverenju- smatra Mica Stošić iz Šapca.

Ako istinski osećamo druge ljude, kako je istaknuto, moći ćemo da razumemo i poštujemo različitost i to je trenutak kada će mnoge predrasude da iščeznu. Možda je ovaj predlog jedan od onih koji bi vodili korak bliže tom cilju.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa