28. mart 2024.28. mar 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Život Katarine Dikanović, osobe sa Daunovim sindromom

Uz ljubav i podršku, granice ne postoje

Završila Osnovnu školu, potom i Srednju poljoprivrednu. Od 2019. korisnica usluge Dnevnog boravka Centra za socijalni rad. Uz roditelje i brata, odrasta u porodici ispunjenoj ljubavlju, što je motiv više da napreduje i razmišlja o radnom angažovanju
Kažu da nam život daje izazove koje možemo da podnesemo, a ponekad je to samo pitanje percepcije. Ljiljana Dikanović se pre 18 godina suočila sa sličnim testom sudbine, kada je saznala da ćerka Katarina boluje od Daunovog sindroma.

Suočavanje i borba
-Kad se rodila, sugerisali su nam da je najbolje da je damo u Zvečansku, jer su smatrali da će nam teško biti da je odgajamo u krugu porodice. Šest godina je bila odvojena od mene, borila sam se sa sobom, odlazila da je posećujem. Ta borba je trajala i na kraju sam je vratila kući. Jednostavno, kao majka nisam mogla da se pomirim sa tim da mi dete gaji neka ustanova, kad sam već ja tu. Bila sam spremna da napustim posao i u potpunosti joj se posvetim, jer su mi kreirali takvu sliku o njoj kao da naš život neće moći drugačije da funkcioniše. Postepeno nam se prilagođavala i sve je brzo došlo na svoje mesto- priča Ljiljana.

Foto: Privatna arhiva


Ubrzo je Katarina, koju svi znaju pod nadimkom Kaja, upisala Osnovnu školu za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom „Sveti Sava“, a potom i po specijalnom programu završila Srednju poljoprivrednu školu, smer cvećar.

-Nisam nikakav problem imala s njom. Odmah sam je uključila u školu, Mira Hani je posvećeno radila sa njom, žena je zaslužila orden za svoj odnos prema njoj, Opismenila se, naučila brojeve. Uključila se i u Dnevni boravak gde sjajno funkcioniše- ističe.

Značaj Dnevnog boravka
Zahtev za uslugu Dnevnog boravka podnosi se Centru za socijalni rad- Službi za lokalna prava i usluge, uz odgovarajuću dokumentaciju. Stručni saradnik dalje vrši procenu potrebe za uslugom kroz razgovor sa roditeljima i potencijalnim korisnikom. Nakon obrade podataka, korisnik se uključuje u boravak koji je licenciran za 20, a sada ga koristi 17 korisnika i njihova fluktuacija je promenljiva tokom godine.
-Aktivnosti u Dnevnom boravku su strukturisane, organizuju se kao redovne i povremene. Svaki dan imaju časove sa profesorom fizičke kulture u fiskulturnoj sali ustanove, dvorištu, na gradskom stadionu ili u Sokolskom domu u saradnji sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom. Svakodnevno imaju radionice sa diplomiranim defektologom logopedom i specijalnim pedagogom. Osim radno- okupacionih, jednom nedeljno imaju muzičke, likovne, a svakog drugog petka sa osobljem u biblioteci literarne, dramske, dramsko- lutkarske i druge aktivnosti, kao i izlete u grad i druge lokalne samouprave u okruženju- kaže Geratović Igić.


Od 2019. je korisnica usluge Dnevnog boravka pri Centru za socijalni rad Šabac (CSR). Organizovanim prevozom, među prvima dolazi, a odlazi po ustaljenom rasporedu. Osoblje i drugari za nju samo imaju reči hvale. Njen osmeh, pozitivna energija i pristupačnost, osvajaju na prvu, pa je lako sklopila prijateljstva i počela da napreduje u svakom pogledu.

Foto: Privatna arhiva


Radost u malim stvarima
-Bili smo za vikend u Beogradu, u kafiću u kome su nas služili sokovima, to mi se dopalo. Bilo je puno dece sa kojima smo se upoznali. Puna sam utisaka. Nije bilo naporno uopšte, volim kad negde idemo. Inače se radujem lepom vremenu, jer je to prilika da više budem napolju i igram košarku i rukomet- naglašava Kaja.

Rukovodilac Službe za lokalna prava i usluge CSR Sanja Geratović Igić napominje da dnevni boravak za Kaju predstavlja podsticajno pokruženje, jer se kroz aktivnosti integriše u socijalnu sredinu. Školovala se po specijalnom programu, od malena imala podršku defektologa i logopeda i sada lako komunicira, jer je podrška kontinuirana.

Foto: Privatna arhiva


-Katarina je draga, poslušna, saradljiva. Ima mnogo potencijala za dalje radno angažovanje. Uz dobru podršku, može da obavi zadatke koje dobije. Tačna je, precizna, zna za redosled, poštovanje pravila kućnog reda, voli da se druži. Ima nekoliko drugara u Dnevnom boravku, vesela je, napreduje, za nju je to podsticajna sredina. Samo je treba što više angažovati i uključivati. Redovno odlazi na sve izlete, manifestacije, a u mnogima i sama učestvuje- kaže Geratović Igić, napominjući da su prošle nedelje bili u Beogradu u Radnom centru i kafiću „Zvuci srca“ u vlasništvu Organizacije „Dečje srce“, te da se to Kaji posebno dopalo.

Naglašava da je pored karakterističnog spoljašnjeg izgleda za osobe sa Daunovim sindromom specifično da su tople, emotivne. Majka je saglasna sa tim.

Foto: Privatna arhiva


-Što se tiče boravka, odlično se uklopila. Izuzetno je komunikativna, s njom nema nekih problema. Uključena je u sve aktivnosti, sport, odlaženje na ekskurzije. S njom može da se radi. Osoblje je sjajno, izlaze joj u susret, kao i meni, kad god nešto treba, oni su tu. Bavi se košarkom, ide i na takmičenja, dosta je društvena, kod kuće voli da sluša muziku, to je njen svet. Prilično je emotivna, nekad i tvrdoglava, kao i svako dete, možda i malo više, ali ja joj popuštam, zato što je takva- spontana, puna ljubavi. Ima starijeg brata koji je na studijama i sa kojim se lepo slaže, a i mi kao roditelji- navodi majka Ljiljana.

Kaja dodaje da voli da boji i da joj je najdraže kad nešto sama naslika. Iako je „decembarsko dete“, više voli kad napolju greje sunce. Aktivno se bavi sportom, pet puta nedeljno, dva puta ima grupne, a tri puta individualne aktivnosti.

-Radujem se proleću, pa sam sad bojila i crtala cvet. Lepo je kad zajedno crtamo i možemo da pomažemo jedni drugima da radovi budu što lepši. Slavimo i rođendane, na kojima je torta obavezna i delimo poklone, čemu se svi posebno obradujemo- naglašava ona.

Podrška, razumevanje i planovi
Povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindomom prošle nedelje gledali su prilog o dečaku poput njih koji se zaposlio. I sama bi da jednog dana radi, što je i majčina želja.

-Ona u svakom slučaju napreduje i nešto novo uči. Voli da saznaje nešto novo, da se druži, izađe u kafić, kao i svaka devojka. Jednostavno je takva- mila, neposredna, uključena u sve moguće. Dosta je samostalna, što je meni veoma bitno. Kod kuće funkcioniše sama, namešta krevet, tušira se, usisava, skloni mi veš. Mogla bi da radi negde četiri sata dnevno i na ta način se oseti korisnim članom zajednice. Volela bih, pošto ovde u službi imamo „Zelenilo“ i neke naše radne jedinice, da probam da je uključim i da se na taj način angažuje- kaže Ljiljana, zaposlena u JKP „Stari grad“, koja ističe da joj podrška i razumevanje kolega iz preduzeća takođe mnogo znači.

Bilo bi lepo, dodaje, da i društvo pruži organizovaniju i sistematičniju podršku porodicama koje se suočavaju sa sličnim izazovima, kako bi se brže i lakše osnažile i prevazilazile svakodnevne izazove. Duh zajedništva održao je i njenu porodicu na okupu u tim trenucima. Savetuje i druge u sličnoj situaciji kako da prepreke lakše savladaju.

-Važno ja da pozitivno razišljaju i ne gledaju iza sebe, ne preispituju se, ne kukaju nad sudbinom. Moramo se boriti i držati zajedno. Sutra, kad nas ne bude bilo, moj sin će naći način da brine o svojoj sestri. Ako uspe da se osamostali i uz to nešto i radi uz podršku, još bolje. Bitno je da joj u porodici ne nedostaje ljubavi, da smo svi uz nju. Ona je takva, podvuče sa pod kožu, nije od one dece koja su statična i neaktivna, već potpuna suprotnost tome. Svakom prilazi čistog srca i uvek je spremna da pomogne. Zbog nje moramo napred, ne možemo da razmišljamo loše, već samo pozitivno- kaže Ljiljana.

Praksa je na njenoj strani i potvrđuje da treba uvek gledati onu lepšu stranu.

-Granice ne postoje, podrška treba da bude prisutna od samog početka, od uspostavljanja dijagnoze. Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na sva odstupanja ukoliko ih primete tokom razvoja deteta i da se obrate stručnjacima. Uz adekvatnu podršku, dete se razvija i razvoj ličnosti traje tokom celog života. Kaju tek čeka razvijanje njenog punog potencijala. Podršku zaposlenih ima, dovoljno su je upoznali da mogu dalje da sugerišu i roditeljima, i lokalnoj zajednici, koji su to programi u kojima bi mogla da učestvuje i ostvari svoj pun potencijal- zaključuje Geratović Igić.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa