16. maj 2024.16. maj 2024.
Foto: Ekonomska škola Stana Milanović

Foto: Ekonomska škola Stana Milanović

Ekonomska škola „Stana Milanović“

Poruke o drugarstvu i zajedništvu u „Staninom sokačetu“

Ovaj kutak oslikali su učenici uz podršku nastavnika sa željom da pošalju poruke drugarstva, zajedništva i ljubavi
„Neka naša srca budu otvorena za sve“, „Za svet pun ljubavi i razumevanja“, „Da svaka dečija suza postane osmeh“, „Jedan svet- jedno srce“, „Neka ljubav bude naša reč“, „Neka sećanja budu svetlost“, „Pružimo prostor za svaki glas“, „Svako dete zaslužuje srećnu budućnost“, samo su neke od poruka na majicama učenika Ekonomske škole „Stana Milanović“ koje su poneli na reviji upriličenoj u petak povodom otvaranja Staninog sokačeta. Ovaj kutak oslikali su učenici uz podršku nastavnika sa željom da pošalju poruke drugarstva, zajedništva i ljubavi.

Foto: Ekonomska škola Stana Milanović


U Nedelji zajedništva i sećanja
-Pri kraju smo Nedelje zajedništva i sećanja na stradale u „Ribnikaru“, ali i počinje sećanje i zajedništvo. Upriličili smo majice sa natpisima koji motivišu ljubav, veru i nadu u zajedništvo i bolju budućnost i mladost kakva treba da bude. Krećemo u novo sutra sa novom željom da slavimo život. Sa posebnim zadovoljstvom mogu da istaknem da se ideja rodila u prekograničanoj saradnji. Kolega iz Ilijaša i ja smo pričali da bismo mogli da ostavimo pečat u našim školama. Nažalost, on više nije direktor te škole i taj projekat je prekinut, ali dogovorili smo se da bosanski ćilim kad deca dođu bude deo našeg miljea, a da mi svoj mačvanski ćilim ostavimo negde u nekom prostoru kod njih. Ideja je divna zato što ne postoji drvo sa velikom krošnjom koje nema dubok koren- istakla je direktorka škole Sonja Mijatović Jokić i dodala da je „Stana krajem 19. veka svojim rođenjem, kratkim životom i zaveštanjem za školovanje, prvenstveno ženske omladine, bila vizionar, iako neškolovana“.

-Ćilim kao simbol srpske tradicije, kulture i srpstva uopšte je nešto što smo želeli da ponovo u njenoj zadužbini deca osete svojim prvim korakom i kročenjem na tlo vaspitno- obrazovne ustanove kakva smo mi. Posebno me raduje snaga, volja, ljubav, vera i nada da zaista ova deca umeju da iznesu život u našoj Srbiji- navela je Mijatović Jokić.

Foto: Ekonomska škola Stana Milanović


„Dobar prijatelj je kao detelina sa četiri lista“, poruka je učenice prvog razreda Jovane Matić, smer turistički tehničar.

-Učestvovala sam u osmišljavanju ideje u vezi sa Stanom Milanović i pomogla sam u oslikavanju ovog ćilima. Radili smo dve nedelje. Bilo je kreativno, zabavno i baš nam je bilo drago da učestvujemo u jednom ovakvom projektu- naglasila je ona.

Foto: Ekonomska škola Stana Milanović


Solidarnost i prave vrednosti
„Solidarnost sve zajedno čini jačima“, reči su Sare Živanić, učenica drugog razreda smera ekonomski tehničar.

-Pomagala sam školi sa zajedničkim prijateljima da oslikavamo ovaj ćilim. Najviše sam radila na šarama sa strane. Pošto volim preciznost, želela sam da one budu precizno istaknute i da ovaj ćilim bude posvećen Stani i vremenu u kome je ona živela. To je bila naša zajednička ideja, zajedno smo je osmislili. Drago mi je da sam bila deo svega ovoga i volela bih da učestvujem u daljim sličnim projektima- rekla je Sara.

Foto: Ekonomska škola Stana Milanović


Profesorka likovne kulture Dragana Đurđević rekla je da su „učenici bili izuzetno zainteresovani i posvećeni, pokazali su inicijativu, oduševili su se ovom idejom, pogotovo što je to nešto što prvi put rade. Bili su kreativni i ostvarili izuzetne rezultate“.

Foto: Ekonomska škola Stana Milanović


-Važno je da svakodnevno ukazujemo na prave vrednosti, jer stalnim podsećanjem doprinosimo vaspitnoj ulozi samih obrazovnih ustanova. Učenici su zaista posvećeno učestvovali u ovoj i drugim aktivnostima. Ovom akcijom želimo da skrenemo pažnju da je važno da ne zaboravimo ono što se desilo prošle godine- dodala je psiholog Jelena Rafailović.

Foto: Ekonomska škola Stana Milanović


Istog dana organizovana je i finalna odbojkaška utakmica nastavnika protiv učenika.
D.D.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa