16. maj 2024.16. maj 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

GRAD ŠABAC POTPISAO UGOVOR O NAMENSKIM TRANSFERIMA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Više od 18 miliona za 77 korisnika

Grad Šabac je potpisao ugovor o namenskim transferima u socijalnoj zaštiti, sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Dobijena sredstva su namenjena za finasiranje tri usluge socijalne zaštite.

-Sve usluge socijalne zaštite se sprovode u kontinuitetu. Broj korisnika se povećava iz godine u godinu, a samim tim i iznos sredstava koji se u gradskom budžetu obezbeđuje za te namene. Pomenutim namenskim transferom ove godine je odobreno 18.137.076 dinara. Ovim sredstvima će se finasirati usluge personalne asistencije (12 korisnika), dnevnog boravka za odrasla lica sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama (15 korisnika) i ličnog pratioca deteta (50 korisnika). Na ovaj način će se građanima, koji se suočavaju sa teškoćama, omogućiti da žive sa više dostojanstva, uz svest o tome da se Država stara o njima i njihovim potrebama, navela je Vesna Gligorić, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti.

Ova sredstva Grad Šabac od Ministarstva dobija godinama unazad.

Inače, na teritoriji Grada Šapca se obezbeđuje šest prava i dvanaest usluga. Prava iz oblasti socijalne zaštite, u nadležnosti Grada Šapca su: jednokratna pomoć, naknada troškova sahranjivanja, subvencije kod javnih preduzeća, besplatan obrok u narodnoj kuhinji, besplatan prevoz za učenike osnovih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica, pravo na pomoć osetljivim grupama stanovništva.


Usluge socijalne zaštite u nadležnosti Grada Šapca su: provremeni smeštaj žrtava porodičnog nasilja (smeštaj u sigurnu kuću), stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju („Kuća na pola puta“), socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, dnevni boravak za decu, mlade i odrasla lica sa smetnjama u razvoju i drugim mentalnim smetnjama, klub za ostarela lica, pomoć u kući, savetodavno-terapijske i pravne usluge, smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu za decu i mlade, odrasla i ostarela lica, lični pratilac deteta, predah smeštaj, personalna asistencija, stanovanje uz podršku za odrasla lica sa intelektualnim ili mentalnim poteškoćama.

Budžetom za ovu godinu opredeljeno je ukupno 389.984.000 dinara za stavku socijalne zaštite.
M.M.

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa