16. maj 2024.16. maj 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Nedelja Crvenog krsta – takmičenje u pružanju prve pomoći

Veština koja život znači

Deset osnovnih i dve srednje škole nastupile. Tri tipa povreda. Veliko interesovanje svake godine, obučenost sve bolja i razlike na tabeli sve manje. Komisija svake godine ima sve teži posao, ali je i sve ponosnija
Tradicionalno, deo obeležavanja Nedelje Crvenog krsta je i takmičenje osnovnih i srednjih škola u pružanju prve pomoći. Reč je o veštini koja može značiti spašavanje života ili sprečavanje trajnih posledica povreda. Nastupilo je deset osnovnih škola i dve ekipe srednjih škola.

Foto: Glas Podrinja


Kao i prethodnih godina ekipe je ugostila OŠ “Laza Lazarević”. Veštinu su pokazivali na tri poligona, svaki je obuhvatao različite tipove povreda i različite načine pružanja pomoći. Na čelu komisije koja je ocenjivala rezultate bio je dr Miroslav Popović, predsednik CK Šabac, a na poligonima je šest profesorki Medicinske škole ocenjivalo rad ekipa.

-Uvek je veliki odziv, posebno među osnovnim školama i to je najveće zadovoljstvo. U prethodnom periodu su spremali svoje ekipe, s njima su radili profesorke i profesori iz Medicinske škole i velika zahvalnost i za njih i za školu, naša saradnja je odlična. Najuspešnije škole će se plasirati na međuokružni nivo 1. juna, a potom sledi i republički - rekao je sekretar CK Šabac Slavko Radovanović.

Foto: Glas Podrinja


Svake godine simuliraju se drugačije povrede. Ekipe nisu upoznate na kakvim ozledama će morati da pokažu znanje i prema propozicijama u sali su samo učesnici i oni timovi koji su završili nastup, dok su oni koji čekaju da se pokažu ispred ulaza i čekaju poziv.

Foto: Glas Podrinja


-Svake godine uigranost i obučenost ekipa su na sve višem nivou, članovi rade timski, složno. Razlike u konalnom palsmanu su sve manje i nijanse odlučuju pobednika. Iako to otežava posao komisiji za ocenjivanje, istovremeno nas čini i ponosnim što vidimo s koliko ozbiljnosti i posvećenosti đaci pristupaju ovoj veštini – naglasio je predsednik Crvenog krsta Šabac prim. dr Miroslav Popović.
D. B.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa