20. jun 2024.20. jun 2024.
Foto: Šabačka gimnazija

Foto: Šabačka gimnazija

Dominacija gimnazijalaca na svim takmičenjima

Đaci Šabačke gimnazije osvojili 50 republičkih nagrada

Talentovani i vredni učenici uz podršku nastavnika. Uspehe postigao 31 đak
Šabačka gimnazija zaokružila je takmičarski ciklus za ovu godinu i zahvaljujući talentovanim i vrednim učenicima i podršci njihovih nastavnika u kalendar uspeha zabeležila 50 republičkih nagrada koje je osvojio 31 đak. Tome su prethodili svi nivoi takmičenja počevši od školskog, preko opštinskog i okružnog, na kojima je broj odličja teško izbrojati. Nijedan takmičarski datum nije protekao, a da nije zablistao zlatnim, srebrnim ili bronzanim sjajem.

Više od 70 takmičara
-Sigurno smo imali oko 70 i više đaka na republičkom takmičenju, što znači da je 20 posto učenika učestvovalo na nekom vidu takmičenja, računajući i sportska, a 30 posto učenika bilo na nekom od nivoa takmičenja, što je jako visok procenat- istakla je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.

Može se reći da nisu briljirali samo dobri matematičari po kojima se škola nekako najviše prepoznaje. Đaci su posvećeni svim predmetima podjednako, tako da su uspehe postizali i iz srpskog i engleskog jezika, fizike, programiranja, istorije, geografije, hemije.

-Mi se po uspešnim matematičarima prepoznajemo, ali nema oblasti iz koje bar neko od đaka nije nešto osvojio. Iz srpskog jezika imamo šest republičkih nagrada, iz fizike talentovani učenici svake godine pišu radove i osvajaju priznanja. Nema oblasti ni predmeta iz kog ne učestvujemo na takmičenju- strani jezik, istorija, a tu su i daroviti muzičari, sportisti- škola je zaista rasadnik talenata- podvukla je ona.

Foto: Šabačka gimnazija


Ove godine najviše priznanja osvojili su učenici Mihailo Janković, Miloš Savić, Petar Popović- po četiri državne nagrade i Milutin Pilipović tri. Na poslednjem takmičenju „Kengur bez granica“ osvojili su treću (Janković), drugu (Savić) i prvu (Popović) nagradu. Od profesora, najviše nagrada kao mentori osvojili su Snežana Kornaros, Zorica Beguš i Goran Đurić, kao i Jasmina Đokić.

Foto: Šabačka gimnazija


Naznačajniji rezultat ostvario je maturant Jovan Kaličanin, treći iz matematike u A kategoriji, u konkurenciji takmičara iz Matematičke gimnazije. Za ponos služi i osvojena treća nagrada na jednom od najtežih takmičenja u A kategoriji, takmičenju iz programiranja, Srpskoj informatičkoj olimpijadi, koja pripada Ognjenu Živanoviću, učeniku trećeg razreda računarskog smera. U jakoj konkurenciji sa najboljim mladim programerima Srbije ostvario je izuzetan uspeh, a mentorka mu je bila profesorka Lidija Perišić.

Foto: Šabačka gimnazija


Niz uspeha
-Svakako je značajan rezultat učenika druge godine Ognjena Živanovića na programiranju, jer se on takmiči sa dve godine starijima. U jednoj od najtežih disciplina osvojio je treću nagradu i od njega se tek očekuju rezultati. Tu su dva matematičara, Petar Popović, druga godina, sa apsolutnom dominacijom na državnom prvenstvu, jer je jedini imao 100 bodova i Miloš Savić, koji je standardno uspešan na svim takmičenjima- dodala je direktorka Šabačke gimnazije.

Presek rezultata u poslednjih mesec dana svedoči o nizu uspeha. Na republičkom ekipnom takmičenju iz matematike „Arhimedes“ Šabačka gimnazija se još jednom našla na prvom mestu rang liste.

Foto: Šabačka gimnazija


Pojedinačne nagrade osvojili su Ana Srdanović, prvi razred (treća), Petar Popović, drugi razred, (druga), Miloš Savić, treći razred (prvo mesto i druga nagrada) i Miloš Raković, četvrti razred. Ekipu je pratio profesor Siniša Savić, a mentori su profesori: Mirjana Ćorilić, Zorica Beguš i Goran Đurić. Na 66. Državnoj smotri talenata u Čačku Angelina Milovanović je osvojila prvu nagradu iz hemije pod mentorstvom profesorke Radmile Vučić. Drugu nagradu iz istorije osvojila je maturantkinja Tea Tepić sa mentorom Igorom Vujićem. Lea Topalović je bila druga iz engleskog jezika, uz pomoć mentora, profesora Nemanje Jakovljevića, dok je treće mesto iz književnosti zauzela Sara Milovanović uz podršku profesorke Snežane Kornaros. U Tršiću, na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, učenici Šabačke gimnazije su osvojili pet trećih nagrada. Vuk Dimitrijević, učenik prvog razreda, Marija Babić i Kristina Stojić, učenice četvrtog razreda su postigle uspeh mentorstvom profesorke Stanke el Rabadi. Učenici trećeg razreda, Bogdan Marković i Ognjen Ivanović su nagrađeni u Tršiću, a podrška im je bila profesorka Snežana Kornaros.

Podsećamo da su gimnazijalci u aprilu sa Književne olimpijade doneli šest državnih nagrada. Učenici dominantni po broju republičkih priznanja, Milutin Pilipović i Mihailo Janković, zauzeli su drugo i treće mesto na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi na Kopaoniku. Mentori su im bile profesorke Biljana Pavlović i Sanja Berić. Na Državnom takmičenju iz istorije u maju u Pirotu, treću nagradu je osvojio Stefan Zeljić, učenik prvog razreda, a mentor mu je bio profesor Dušan Jovanović.

Državno odličje iz hemije u istom mesecu iz Novog Pazara u Šabac donela je Angelina Milovanović.
D.D.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa