20. jun 2024.20. jun 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Radovi profesora škole primenjenih umetnosti u Gradskoj galeriji u Valjevu

Izložba „Pogled“

Na izložbi su prikazane slike, crteži, grafike, skulpture, fotografije, printovi, vez, keramika, instalacije, autorska dela profesora koji su obrazovanje stekli na renomiranim fakultetima i akademijama umetnosti
U Gradskoj galeriji u Valjevu do 5. jula je otvorena izložba radova 21 profesora Škole primenjenih umetnosti iz Šapca.

Na izložbi su prikazane slike, crteži, grafike, skulpture, fotografije, printovi, vez, keramika, instalacije, autorska dela profesora koji su obrazovanje stekli na renomiranim fakultetima i akademijama umetnosti. Izloženi radovi upućuju na različite likovne poetike i umetničke izraze, različite pristupe i poglede (otuda i naziv izložbe Pogled), različite materijale i tehnike u izvedbi umetničkih radova, ali svi imaju jedinstvenu pedagošku nit, koju, po rečima direktorke Nevenke Đokić, profesori tkaju pod zajedničkim krovom Škole primenjenih umetnosti.

Foto: "Glas Podrinja"


U pozdravnoj reči, na otvaranju izložbe, Gordana Pajić, muzejska savetnica u Narodnom muzeju Valjevo, istakla je zadovoljstvo što je Muzej ugostio Školu primenjenih umetnosti iz Šapca:

-Ovo je jedinstvena škola u ovom delu Srbije, inače škola koju pohađaju i deca iz Valjeva, od kojih su neki i večeras na otvaranju izložbe. Širenje umetnosti i kulture zasigurno doprinosi povezivanju Valjeva i Šapca, a današnja izložba predstavlja početak saradnje dve ustanove na promovisanju projekata i sadržaja, upravo iz oblasti kulture i umetnosti.

Direktorka škole Nevenka Đokić je zahvalila poslenicima Narodnog muzeja u Valjevu na prilici da se umetničko stvaralaštvo profesora škole prikaže i valjevskoj publici, u novootvorenom reprezentativnom prostoru Gradske galerije.

Istakla je da se u Valjevu nalazi i Školska uprava sa kojom škola ima odličnu saradnju. Toplim i biranim rečima govorila je o profesorima škole, njihovom kreativnom radu, dokazanom kroz projekte, izložbe i nagrade, ali i pedagoškom radu u kojem oni umetničku iskru prenose i svojim učenicima.
Brojne nagrade koje i učenici, pod njihovim mentorstvom osvajaju, govore u prilog tome. Direktorka je istakla da takav rad stvara ogromnu kreativnu energiju kojoj svi u Školi primenjenih umetnosti svakodnevno svedoče, a da su ovom izložbom profesori pokazali i da su u potpunosti ovladali i veštinom timskog rada i saradnje, kao jednom od ključnih kompetencija 21. veka.

Foto: "Glas Podrinja"


-Lična kreativna snaga i specifični umetnički izraz naših profesora, udruženi sa posvećenim pedagoškim pristupom i radom sa učenicima, predstavljaju jednu od najvećih vrednosti koje imamo u Školi primenjenih umetnosti. ,,Umetnost je tvoj vodič. Stvaranje je tvoja snaga” jeste moto naše škole koji upravo govori u prilog tome- istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti.

Profesori izlagači: Mileta Đurić/Nataša Jovanović/Aleksandra Horvat/ Marijana Gavrilović/Mladen Pantelić/Milena Kijurina/David Jovanović/ Tamara Isaković Kovačević/Mina Stupar/ Dragana Marković Mališić/ Miloš Popović/ Marko Gavrilović/ Vladimir Tović/ Ana Savić/Ivana Krulj/Saša Stamenković/ Đorđe Zečević/ Ljiljana Ajdarić/ Luka Đurić/ Mihailo Simović/ Branka Kostadinović.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa