Vrlo upadljiva fiička osobina zemljišta kojom su se povodili još od davnina kao jedan od glavnih indikatora plodnosti zemljišta. Ne retko je da se i danas poljoprivredni proizvođač oslanja na ovu osobinu kada treba da oceni kvalitet zemljšta a očglednoje da se bojom po kad-kad pravi cena zemljšta kao predmet trgovanja.
Foto: Canva
Zato, imam obavezu da bar malo ukažem na osnovne indikatore različitosti ove fizičke osbine zemljišta. Naučno, boja i jeste jedan od karakteristika koja u morfologiji obeležavaju različite genetske horizonte u zemljišnim profilima, a i sam mehanički sastav je uslovljen ovom fizičkom osobinom može da izvede određeni zaključke i drugim osobinama naročito postojanost vode u ovakvim horizontima.
Osnovne boje u zemljištu koje preovladavaju su : crna, crvena i bela boja. No boju zemljištu daju sledeće materije, koje za sigurno prate svojim hemihskim aktivnostima u zemljištu i koje sa velikom merom možemo da tvrdimo organoleptički da se dešavaju ako naiđemo na zemljšta sa posebnim bojama: -Humusne materije koje svojim prisustvom daju razne nijanse zemljištu od tamonosmeđih do sivosmeđih varijeteta. -Oksidi kao i hidroksidi gvožđa, takođe daju razne varijetete boja od sveđih, žutih, i njima srodnih boja koje zavise od stepena hidratacije. Ovakve boje i jesu indikatori povećane redukcione aktivnosi i nosici slabe plodnosti zemljišta. -Kvarc kao i drugi oblici prostih soli, AL-hidroksida, kaolinit...daju vrlo upadljivu belu boju pa sve do varijiteta svetlo sive boje. -Fero hemijska jedinjenja daju plavu do zelene boje.
Mora se obratiti pažnja naročito oko uočavanja i obeležavanja zemljišta sa bojom, da se razni mehanički sastavi sa svojim učešćem u strukturi zemljišta može da zavara bojom, tako da nekada tamnija boja može ustvari da bude kontra činjenično stanje učešća humusa u strukturi, a onda je dodavanje humusnih materija bespotrebno.
Dakle, ovo je ipak zapažanje organoleptičko, a ako hoćemo pravo stanje učešća traženih materija u strukturi zemljišta, laboratorijskim ispitivanjem je nezamnljiva metoda.