27. avgust 2009.27. avg 2009.
IZ PERA TOMISLAVA JEROTIĆA

RODBINSKO POGLAVLjE

U kojem se govori o mačvanskoj patrijarhalnoj kulturi, o seljačkoj etikeciji, o đacima koji ne brinu o svojim učiteljima, o pojavi viljuške na slavama i preslavama, o raspitivanju da li je krava ozdravila i o snajama i svekrvama
I još veli Jovan Cvijić, naš:
„U stanovništvu Šumadije, a naročito Podrinja i valjevskih krajeva, ima neke vrlo stare pitomine..., ima pristojnosti, ili u krvi ili vodi poreklo od stare pa-trijarhalne kulture u kojoj se poštovao stariji i pametniji, uvažavalo poštenje, visoko cenila ženska čast, voleli kao najbliži dobri susedi i drugi seljaci“.
„Osobito je razvijeno i za svu Srbiju karakteristično osećanje za smešno“.
Ali, „stvarajući lepo selo i živeći prostim načinom života, narod u Srbiji nije prost“.
„Mogu da se gorostasno isprave, i kao masa i kao pojedinci, i da krše i lome sve pred sobom... Ima u njima jedan narodni instinkt za životom, čijoj snazi kraja nema“.
U kući Božića, u Dragojevcu, bilo četrdesetoro čeljadi.
Bilo ih je milina videti za ručkom - stariji posedaju za sastavljene astale, a deca oko sinija. U takvim velikim zadrugama deca sama uspostavljala međusobne odnose, učila se životu. Tako bilo svugde.
I u mačvanskoj kući znao se red, svako znao gde mu je mesto i ko kome može da zapoveda. Oduvek se znalo da je tek dovedena snajka, u tom smislu, na poslednjem mestu - njoj mogu da naređuju i deca. Da bi se ova strogoća prevazišla, da bi i ovi obespravljeni preživeli, tokom vekova uvedene su razne olakšice. Uz pomoć odgovarajućih poštapalica stvorena je posebna seljačka etikecija, kao demokratska ustanova, kojom se poštovalo svači-je dostojanstvo, iako se, naizgled, narušavao utvrđeni red stvari. Mogla je snajka i od svekra da zatraži da joj donese čašu vode, ali samo ako zna šisrru:
- Daj-der, baća, i meni vode, ne bilo ti zapoveđeno. I, baća donosio, sa zadovoljstvom...

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa