6. mart 2025.6. mar 2025.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Ishrana bogata povrćem utiče na otpornost organizma i eliminaciju štetnih materija

Višestruka korist od povrća

Povrće je veoma važno jer organizam snabdeva biološki važnim sastojcima. Nutrijenti iz povrća neophodni su za normalno funkcionisanje organizma, održanje zdravlja, otpornosti i radne sposobnosti.

Foto: "Glas Podrinja"


-Predstavlja važan izvor mineralnih materija, vitamina (vitamin C, vitamini B kompleksa i beta karotena). Povrće je izuzetan izvor biljnih vlakana u ishrani, a značaj biljnih vlakana na organizam je višestruk: sposobnost vezivanja vode i formiranja gela u digestivnom traktu, daju duži osećaj sitosti, povećanjem crevnog sadržaja ubrzavaju pražnjenje creva, vezuju organske materije, te na taj način doprinose eliminaciji holesterola, triglicerida, glukoze, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, masti i holesterola, vezuju toksine i teške metale iz digestivnog trakta - naglašavaju nutricionisti.







Foto: "Glas Podrinja"


Na pijacama se već može pazariti sezonsko povrće poput šargarepe, zelene salate, praziluka, mladog luka, tikvica i listine, spanaća.

Najnoviji broj

24. april 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa