Ishrana bogata povrćem utiče na otpornost organizma i eliminaciju štetnih materija
Višestruka korist od povrća
Povrće je veoma važno jer organizam snabdeva biološki važnim sastojcima. Nutrijenti iz povrća neophodni su za normalno funkcionisanje organizma, održanje zdravlja, otpornosti i radne sposobnosti.
Foto: "Glas Podrinja"
-Predstavlja važan izvor mineralnih materija, vitamina (vitamin C, vitamini B kompleksa i beta karotena). Povrće je izuzetan izvor biljnih vlakana u ishrani, a značaj biljnih vlakana na organizam je višestruk: sposobnost vezivanja vode i formiranja gela u digestivnom traktu, daju duži osećaj sitosti, povećanjem crevnog sadržaja ubrzavaju pražnjenje creva, vezuju organske materije, te na taj način doprinose eliminaciji holesterola, triglicerida, glukoze, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, masti i holesterola, vezuju toksine i teške metale iz digestivnog trakta - naglašavaju nutricionisti.
Foto: "Glas Podrinja"
Na pijacama se već može pazariti sezonsko povrće poput šargarepe, zelene salate, praziluka, mladog luka, tikvica i listine, spanaća.