8. novembar 2012.8. nov 2012.
PREKOGRANIČNA SARADNjA SRBIJE I HRVATSKE

RUŽA UJEDINjUJE REGIONE

Prvi projekat prekogranične saradnje finansiran sredstvima Evropske unije u okviru IPA programa, na teritoriji Grada Šapca „Rosis, Rosas, Rosarium“ prezentovan prošle srede u Slavonskom Brodu. Koordinatori programa CTR Razvojna agencija Brodsko-Podunavske županije d.o.o i Direkcija za poljoprivredu Grada Šapca. Partneri na projektu: Srednja škola „Matija Antun Reljković“ iz Slavonskog Broda, šabačka Srednja poljoprivredna škola sa Domom učenika i udruženje „Ruže Lipolista“ iz Lipolista. Ideja vodilj&
Predstavnci šabačke Direkcije za poljoprivredu, Srednje poljoprivredne škole sa Domom učenika iz Šapca, lipolištanskog udruženja „Ruže Lipolista“ prošle srede u Slavonskom Brodu, zajedno sa svojim hrvatskim partnerima predstavili su široj javnosti projekat „Rosis, Rosas, Rosarium“ ili skraćeno „Ruža“. Reč je o programu prekogranične saradnje, gde srpski i hrvatski partneri ulažu svoje pređašnje iskustvo, a Evropska unija preko IPA fonda sumu u iznosu od oko 331.000 evra.
Pored unapređenja ružarstva kroz obučavanje iz preduzetništva i hortikulture, međusobne razmene znanja i tehnologije, projektom je predviđena nabavka opreme za Festival ruža u Lipolistu, izrada Studije o razvoju Rosariuma, kao i izgradnja najsavremenijeg plastenika površine 600 kvadrata za potrebe učenika šabačke Poljoprivredne škole. Vrednost investicije u Srbiji je 168.000 evra. Kao što je više puta na skupu istaknuto, stremeći ka glavnom cilju definisanom kao razvoj hortikulture, učesnici bi trebalo da insistiraju na osnaživanju prekograničnih odnosa između lokalnih zajednica i učenika.
-Prekogranična saradnja je važan deo regionalne politike EU, kojom se pokušavaju umanjiti privredno socijalne nejednakosti među regionima. Ovaj projekat je namenjen poljoprivrednim školama, njihovim nezaposlenim maturantima, ali i svim ostalim proizvođačima iz oblasti hortikulture u prekograničnom području. Osmišljen je kao niz aktivnosti kroz koje će u Slavonskom Brodu i Šapcu biti uspostavljeni centri za kompententnost u hortikulturi, umreženi preduzetnici. Osnovni cilj je prenošenje znanja i tehnologije putem partnerske saradnje, stvaranje novih ideja i razvoja zajedničkih akcionih planova ““ istakao je vođa projekta Dragan Jelić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa