5. septembar 2013.5. sep 2013.
„GLAS PODRINjA“ U IZBEGLIČKOM KAMPU U VARNI

SVAKE NOĆI SANjAJU KUĆU I POSAO

Poslednjeg dana avgusta istekao je rok za prijavu izbeglih lica sa teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine na konkurs za rešavanje stambenog pitanja.
Gradska uprava posredovala je između Vlada republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine i izbeglih lica sa teritorije Šapca, povodom podnošenja prijava za rešenje stambenog pitanja u ove dve države.
- Javni poziv odnosio se na obnovu stanarskog prava i rešavanje stambenog pitanja za osobe koje jo uvek nemaju rešeno stambeno pitanje u Srbiji, a zainteresovana su za povratak u Hrvatsku. Sa druge strane, konkurs se za Bosnu i Hercegovinu odnosio na osobe precizirao je da na njemu mogu učestvovati pojedinci koji na teritoriji te države imaju uništenu imovinu, koja bi se, po uslovima konkursa, obnovila i omogućili povratak prognanika, kaže Marijana Jevtić, poverenik za izbeglice u Gradskoj upravi Šapca.
U izbegličkim centru u Varni interesovanje za ovaj konkurs nije bilo veliko, uglavnom zbog nemogućnosti pronalaženja posla u novoj-staroj sredini, ali i zbog straha. Pre više od 20 godina Brankica Strajnić izbegla je iz Osijeka. I pored poziva hrvatske vlade, ona nema nameru da se vrati.
- U ovaj kamp sam došla pre 17 godina, a pre toga sam sa roditeljima boravila u kampovima u Krupnju i Banji Koviljači. Ne mogu da se vratim u Hrvatsku, jer je u stan u kojem smo živeli useljena hrvatska porodica. Osim toga, pribojavam se i mržnje koju u Hrvatskoj i dalje gaje prema Srbima, navodi Strajnićeva.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa