19. septembar 2013.19. sep 2013.
ŠKOLA PRIMENjENIH UMETNOSTI

INFORMATIVNA KREATIVNOST

Trudeći se da održe korak sa savremenim tokovima informacionih tehnologija, maturanti obrazovnog profila konzervator kulturnih dobara Nemanja Dragićević i Bojan Radišić, krajem prošle školske godine uradili su vrlo neobičan mozaik. Na časovima praktičnog rada napravili su LjR kod u tradicionalnoj slikarskoj tehnici mozaika po nacrtu prof. Vladimira Tovića, a uz stručnu pomoć profesora Milene Kijurine i Milete Đurića. Pored dekorativne na taj način dobijena je i informativna funkcija.
- Prateći tokove dizajna, a samim tim i nove trendove marketinga, nije nam promakla pojava novog načina komunikacije putem LjR koda. U školi smo počeli da ga koristimo na uobičajene načine, a onda se rodila i ideja koja savršeno odgovara grafičkoj predstavi LjR koda ““ mozaik. Ovde se desio suštinski spoj čiste likovne umetnosti sa jedne strane i primenjene umetnosti (dizajna) i marketinga sa druge strane. Moglo bi se reći da je na delu neka vrsta „dešifrovanja umetnosti“ ““ rekao je prof. Vladimir Tović.
Na ovaj način svako ko poseduje mobilni telefon sa kamerom i instaliranim odgovarajućim softverom skeniranjem slike LjR koda u dvorištu Škole primenjenih umetnosti uključiće internet pregledač koji će ga odvesti na ugrađenu URL adresu, a samim tim i direktno na školski sajt.
Po rečima prof. Milene Kijurine rad na izradi ovakvog mozaika bio je veliki izazov. Rezultat je u potpunosti vidljiv tek posle završetka zahtevnog procesa.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa