28. novembar 2013.28. nov 2013.
NASILjE U PORODICI

TUČE KO STIGNE

Žene se vrte u začaranom krugu nasilja. Žrtve često odustanu od svedočenja protiv srodnika. Tipičan nasilnik muškarac od 35 do 40 godina
češće se u medijima govori o nasilju u porodici. Policija, Tužilaštvo i Centar za socijalni rad saglasni su da ovaj problem nije ništa učestaliji nego ranije, ali da se sada žrtve mnogo češće obraćaju za pomoć institucijama. Nasilnici krivicu negiraju, ili je minimiziraju.
-Žene koje trpe najveće nasilje, ne smeju ni da ga prijave, ti slučajevi ostaju u tzv “tamnoj brojci“. Pravilo je da kada nasilnik udari prvi put, više ne prestaje. Sve dok žena ostaje u okviru porodice i pod istim krovom vrti se u “začaranom krugu“ i tu pomoći nema, navode policijski službenici Policijske ispostave Šabac.
Olivera Vasić iz Centra za socijalni rad kaže da joj je jedan od najporaznijih podataka bio kada je na jednoj od prvih edukacija za nasilje u porodici čula da se žena između 7 i 11 puta vraća nasilniku. Ako žena ne želi da izađe iz kruga dugogodišnjeg nasilja, a proceni se da su deca ugrožena, Centar ima mogućnost da ih izdvoji iz porodice.
-Problem je kada žena nema gde da ode. Ima mnogo žena koje su i posle razvoda prinuđene da žive u kućama svojih bivših supružnika, ističu iz Osnovnog tužilaštva u Šapcu.
Centar za socijalni rad postupa po svakoj prijavi nasilja koja im stigne, bilo od žrtve lično, građana ili policije i obaveštavaju Tužilaštvo. Navode da je njihova obaveza da žrtvama pruže pomoć i podršku, ako je potrebno upute ih na lekarske preglede, kod psihijatra, a decu u razvojno savetovalište, kao i da intenziviraju saradnju sa školama.
-Poslenjih par godina podigao se nivo svesti, pa se prijavljuju i izolovani incidenti. Prijave nasilja se kod nas tako evidentiraju u startu, ali kasnijim radom može se pokazati da se radilo o nečemu drugom, kao što su npr. disfunkcionalni porodični odnosi. Isto tako, desi se, recimo, da se prijavi da dete ne dolazi u školu, a da se utvrdi da je razlog tome upravo nasilje u porodici, objašnjava Olivera Vasić.
Policija, takođe, postupa po svakoj prijavi. Prvi put, kažu, podnose prekršajnu prijavu, a sledeći put krivičnu, ili prosleđuju izveštaj Tužilaštvu koje procenjuje ima li elemenata za krivičnu prijavu. Ako nasilnik i posle toga ponovi delo, policija ga lišava slobode.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa