Берза

  • aero 800 ▼ -18,28%
  • alfa 33.000 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.202 ⚫ 0,00%
  • fito 2.720 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 840 ▼ -1,18%
  • niis 685 ▲ 0,15%
(28. новембар 2013.)
ЗАШТИТА ЈАГОДА ОД НИСКИХ ТЕМПЕРАТУРА

ПРЕДУСЛОВ ЗА БОЉИ ПРИНОС

Производња јагода и других врста јагодастог воћа за свежу употребу и извоз у Србији има велику перспективу што се показало и претходних година. У прилог повећању производње иду и задовољавајуће цене, а за разлику од другог воћа доста су мања улагања. И на територији града Шапца приметан је пораст површина под овим воћем. Сортимент је велики, а највише се увози из Италије.
Како се приближавамо периоду ниских зимских температура потребно је извршити заштиту јагода. Најугроженији су млади засади чија се садња обавила крајем лета или у јесен јер у условима голомразице долази до мањег или већег измрзавања корена, а тиме и до оштећења читавог бокора.
- Ово је један од разлога зашто треба избегавати јесењу садњу. Да би се бокорице заштитиле од екстремно ниских температура и померања земљишта, а потом и исушивања, користи се малч којим се прекривају саднице. Као малч обично се користи слама од пшенице мада се у ове сврхе успешно може користити и слама од ражи и суданске траве. Слама од јечма и овса не пружа адекватну заштиту. Обично се преко садница наноси од 4 до 9 центиметара сламе. Слама не би требала да има семе од корова ““ истиче дипл. инж. заштите биља Слободан Гошић, саветодавац Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa