28. novembar 2013.28. nov 2013.
JOŠ TRI MESECA ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA RESTITUCIJU

PRAVDA ZA STARE VLASNIKE

Rok za podnošenje zahteva za povraćaj oduzete imovine ističe 1. marta 2014. godine. Na području koje pokriva radna jedinica Šabac zadužena za restituciju do sada je podneto oko šest stotina zahteva.
Srbija među poslednjim državama u Evropi reguliše pitanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata. Na teritoriji Mačvanskog okruga oko šest stotina građana do sada je zatražilo povraćaj konfiskovane imovine.
- U Šapcu je do sada podneto skoro 400 zahteva, u Loznici 140, dok se ostatak odnosi na druge opštine na području Mačvanskog okruga. Komunikacija sa Agencijom za restituciju, odnosno dobijanje povratnih informacija o uspešnosti predatih zahteva, nije na zadovoljavajućem nivou, tako da uglavnom iz sredstava javnog informisanja saznajemo šta je od imovine vraćeno predratnim vlasnicima. Poznat je primer naturalne restitucije, u slučaju nacionalizovane zgrade Sinagoge u ulici Vlade Jovanovića, ali nekih detaljnijih informacija o ovom slučaju, kao i ostalima, od Agencije za restituciju nismo dobili, kaže diplomirani pravnik Aleksandar Jovanović, zadužen za proces restitucije u radnoj jedinici Šabac.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa