28. novembar 2013.28. nov 2013.
ŠABAC DOMAĆIN REPUBLIČKOG TAKMIČENjA

NAJBOLjI MEĐU NAJBOLjIMA

U organizaciji Saveza amatera Srbije, Kulturno prosvetne zajednice Šabac i KUD „Abrašević“ u subotu, 23. novembra, održana 9. Smotra dečjih folklornih ansambala Srbije u Hali sportova „Zorka“. Sveukupni pobednik SKC „Vuk S. Karadžić“ Bačka Topola
Šabac je tokom proteklog vikenda na jedan dan postao centar mladosti, tradicije i kulture srpskog naroda. Šesnaest dečjih folklornih ansambala od juga do severa Srbije predstavilo se koreografijama iz svoga kraja. Igre iz Levča, Mačve, Crne trave, Bodrokeza, Gornje Pčinje, okoline Leskovca, Bujanovca, centralne Srbije, slovačke igre, vlaške dečje čobanske igre, uz šarenilo nošnji, autentičnu muziku i pesmu zagrejala su srce i dušu svih prisutnih.
Radost sa najmlađim čuvarima tradicije podelio je i Savo Vučibabić, predsednik Saveza amatera Srbije, istakavši prilikom otvaranja Smotre, da mali-veliki folkloraši zajednički kao jedna velika porodica stvaraju jedan bolji i pravedniji svet.
- Ako deca zaista jesu istinski ukras sveta onda je ovo čarobno ogledalo Srbije iz koga duša naroda široko raširenih krila gleda u svet otkrivajući lepotu i savršenstvo tog sveta. Umetnost je univerzalni jezik sveta, neiscrpna riznica lepote koja će, verujemo starom Zosimi, spasiti svet. Umetnost ne poznaje granice ni među ljudima, ni među narodima, ni među državama. Umetnost spaja i menja svet, a najviše čoveka samog. Umetnost je krvna slika jednog društva i koliko to društvo ceni umetnost toliko ceni i samu suštinu postojanja u koloni naprednih država i naroda. S ponosom juče, danas i sutra možemo da kažemo da smo u Srbiji izgradili vrednosni sistem smotri i festivala koji su dali takve rezultate da naš kulturno-umetnički amaterizam na elitnim festivalima u svetu postiže najviše umetničke domete ““ dodao je Vučibabić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa