19. decembar 2013.19. dec 2013.
MIROSLAV ARSENOVIĆ IZ BOGATIĆA

MAJSTOR DUBOREZA I VOĆNE RAKIJE

Ogledalo u drvetu i figura konja. Rakije osvajaju u životu i na sajmovima. Stižu i nagrade
Gimnazijalac šabačke i sremskomitrovačke škole, više od deset godina je radio u nekadašnjoj Teritorijalnoj odbrani u Bogatiću. Još tada je zavoleo oblikovanje drveta i pečenje rakije za svoju dušu.
Miroslav Arsenović se devedesetih godina otisnuo, prvo u svet trgovine, a potom obrade drveta. Stalno je usavršavao svoj rad nabavkom novih savremenih mašina ali završna obrada bila je ručni rad uz korišćenje pomoćnih alata za obradu drveta. Iz tog perioda ostala je uspomena, duborez “Istorijski grb Srba pre 28 godina“, koji danas visi na zidu njegove dnevne sobe. Velika zasluga za ulivanje svojevrsne umetničke kulture, izuzetnoj generaciji učenika Bogatinjske osnovne škole, koju je i Arsenović činio u tom periodu sigurno pripada počivšem nastavniku likovne kulture Radu Torbici. Miroslav je bio predsednik likovne sekcije. U svoj rad utkao je dosta ljubavi ali i prirodnog dara. Tako su nastale brojne ikone, biste, okviri za slike, ogledala, stubići za ograde, nožice za stolove ili stolice... Najviše radi u orahu, trešnji, hrastu, jasenu, bukvi... Stolarska radionica “Arsenović“ postala je jedna od najopremljenijih u Srbiji, a on lično spreman da udovolji svakom zahtevu, probirljivih mušterija, koje su se istina u poslednje vreme proredile.
Nedavno je umetničkom oblikovanju predmeta od drveta pridodao i hobi pečenja kvalitetne, mačvanske rakije.
- Kvalitetu rakije je sigurno doprinela i nabavka mašine za vađenje koštica i mlevenje, gotovo svih vrsta voća. Ovde sigurno dosta doprinosa ima i moderan kazan sa separatorom, koji je kod mene zamenio onaj klasični. Separatorom odvajam metil alkohol koji je otrovna primesa u rakiji. Dobra rakija treba da ima izraženu aromu i da joj miris bude donekle različit od mirisa ploda, od koga se peče. Nije dobro ni da je previše aromatizovana, jer tako budi sumnju da je veštački aromatizovana. Ako je dobra, mora da se cakli od bistrine, bez kiselosti, diskretnog mirisa, dobrog ukusa, da oraspoloži. Omiljene rakije kod Srba su od madžarki, trnovača, belih, ranki šljiva. U novije vreme peku se rakije od čačanskih sorti i stranih (američki stenlej). Važno je i gde se voće uzgaja, odabir kvalitetnih plodova i zrelost, kaže Arsenović. Naglašava da se dobra rakija čuva u hrastovoj, dudovoj i bagremovoj buradi, a služi hladna.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa