3. april 2014.3. apr 2014.
BROJ SAMOUBICA U PORASTU

POSLEDNjA SCENA DRAME

Svakog dana, četiri osobe u Srbiji dignu ruku na sebe, a po broju samoubistava naša zemlja se nalazi na 13. mestu u svetu. Bez obzira na veliki broj nezaposlenih i život na samoj ivici egzistencije, stručnjaci ističu da je samoubistvo posledica bolesti, pre svega, depresije.
- Kada je reč o samoubistvu, praktično govorimo o poremećajima nagona samoodržanja, koji podrazumeva postojanje želje za životom. Pad ovog nagona javlja se prvenstveno kod depresije i drugih duševnih bolesti, ali i kod moždanih organskih psihosimtoma. Drugi razlog koji može dovesti do samoubistva je takozvano bilansno racionalno samoubistvo kod neizlečivih somatskih bolesnika koji su svesni da će imati velike bolove nakon teških oboljevanja od karcinoma gde preti smrtni ishod. Treću grupu, koja je najbrojnija i kod koje su najčešći pokušaji samoubistva predstavljaju takozvani apel fenomeni, odnosno, apeli za pomoć od okoline u nemoći osobe da razreši svoje narasle socijalne konflikte. Na žalost, čovek može da napravi lošu procenu i da ugrozi svoj život, bez obzira što se možda pokajao u poslednjem trenutku ““ izjavio je za naš list psihijatar, dr Boris Jovanović.
Inače, samoubistvo nije posledica neposredne reakcije na životni udarac, to je poslednja scena drame koja traje mnogo godina, možda i od rane mladosti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa