15. januar 2015.15. jan 2015.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Da li vlast planira novi Konkordat sa Vatikanom bez znanja srpskog naroda

Pošto je pre dva dana stupio na snagu Sporazum o visokoškolskim ustanovama, po kome će Vatikan, odlukom Vlade Srbije, moći da osniva i vodi sopstvene visoke i visokoškolske ustanove u Srbiji, praktično da misionari po Srbiji (što je predviđao Konkordat iz 1935.) Pokret Dveri postavlja pitanje: koja je ideja novog Konkordata sa Vatikanom koji je iza leđa javnosti potpisao Ivica Dačić još pre više od pola godine, a premijer Vučić razradio u oktobru 2014. sa papskim nuncijem, nadbiskupom Antoninijem? Za svaku osudu je i Dačićev pokušaj da svoj praktično pozov papi Francisku u Srbiju, Srbima poturi kao poziv „ne papi, nego predsedniku države Vatikan“!
Imajmo u vidu da se sve ovo dešava u trenutku kada na vlast u Hrvatskoj dolazi novi predsednik, koji se poziva na Franju Tuđmana i korene nezavisnosti Hrvatske, čije je osnove postavio Vatikan kada je prvi priznao avnojevske granice Hrvatske, posle čega je usledio progon Srba u krvavim vojnim operacijama „Bljesak“ i „Oluja“. I, da je ta ista Rimokatolička crkva proglasila ratnog zločinca, ustaškog ideologa Alojzija Stepinca za sveca, iako je patrijarh SPC Gospodin Irinej prošle godine u ovo vreme u pismu papi Francisku upozorio da Stepinac ne sme biti kanonizovan!
Pokret Dveri, nastao na osnovu spremnosti na odbranu svih životnih interesa Srbije i njenih građana, a posebno na prevenciji potencijalnog novog genocida nad srpskim narodom, protivi se novom Konkordatu sa Vatikanom. Prošli Konkordat između dva svetska rata završio se krvavim obračunima na ulicama Beograda, a na dan kada je stupio na snagu, umro je srpski patrijarh Varnava koji se Konkordatu oštro suprotstavljao znajući da se njime uspostavlja prevlast Vatikana nad SPC. Sveti Sinod SPC je tada (1937.) ekskomunicirao sve poslanike i članove Vlade koji su glasali za Konkordat.
Pozivamo sve, a pre svega naše episkope i sveštenstvo, da i danas budno čuvaju pravoslavnu veru i naš nacionalni identitet, u čemu će imati punu podršku svog naroda.
Informativna služba Pokreta Dve&

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa