22. januar 2015.22. jan 2015.
Dragan Stanković, odbornik Inicijative „Selo-grad“ o posledicama nepostojanja komunikacije između države i poljoprivrednika

TREBA LI STOČARSTVO SRBIJI

Trebalo bi jasno postaviti granicu između Grada i Republike, odnosno nadležnosti Direkcije za poljoprivredu grada Šapca i Ministarstva poljoprivrede. Zato moramo javno upozoravati, iznositi stavove i apelovati, naglašava Dragan Stanković.
Prošle godine je, prema zvaničnim podacima, u Srbiju uvezeno 35.000 tona mesa treće kategorije. Takođe zvanično, uvezeno je 150.000 živih svinja. Istovremeno, država Srbije davala je poljoprivredne kredite koji su za poljoprivrednike sa područja grada Šapca bili još povoljniji jer je Grad Šabac subvencionisao kamatu, tako da su dobili beskamatne dinarske kredite na tri godine. Ono što nije dobro je uvoz koji je izazvao situaciju u kojoj klaničari obaraju cenu stoke, trenutno svinja, a slično se očekuje i u govedarskoj proizvodnji, na minimalnu cenu koja nije ni blizu cene koštanja, gde poljoprivrednici gube od tri do četiri hiljade dinara po jednom svinjčetu.
Dragan Stanković, odbornik Inicijative „Selo-grad“, kaže da su ovim potezom države oštećeni poljoprivrednici koji se stočarskom proizvodnjom bave iz sopstvenih izvora finansiranja, a obesmišljene su i prednosti koje su korisnici poljoprivrednih kredita imali. On smatra da je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, imala instrumente da to spreči.
- Kako su poljoprivrednici obavešteni, čak ni klaničari nisu znali koliko je svinja na našem tržištu, pa su pred Novu godinu uvezli 20.000 živih svinja. I oni su iznenađeni, što još jednom potvrđuje činjenicu da ne postoji komunikacija između države, klaničara i poljoprivrednika. Ljudi sada, ni po ceni od 120 dinara po kilogramu, ne mogu da se oslobode te stoke koja ih svakoga dana košta sve više. Bojim se da se slično može desiti i u govedarskoj proizvodnji. Mislim da država, odnosnio Vlada Srbije, vodi pogrešnu politiku, smatra Dragan Stanković i napominje da ukoliko bi ovakve mere sprovodio Grad Šabac, on ih, kao odbornik, ne bi podržao.
Stanković insistira na merama Grada koje direktno pomažu i unapređuju poljoprivrednu proizvodnju. On upozorava da se približava vreme setve i velikih troškova, a siguran je da više od 90 odsto poljoprivrednika nema novac za ove poslove.
- Bila je redukovana jesenja setva pšenice i ozimih kultura i pitanje je odakle poljoprivrednicima novac da bi u prolećnoj setvi izmirili svoje obaveze prema državi i zasejali nove useve. Preostaje im jedino da se zaduže, ukazuje Dragan Stanković.
Komentarišući najavu dolaska investitora u svinjarsku proizvodnju, kaže da proizvođači sa teritorije Mačve i Srema ne vide razlog da neko otvori nove farme sa 600 ili 700 hiljada svinja i uništi sitne i srednje proizvođače, a pri tom su naši objekti prazni ili poluprazni.
- Uz jednostavnu ekonomsku računicu, postojeće objekte možemo vrlo brzo da proširimo. Odgovorno tvrdim da je kod poljoprivrednih proizvođača prisutan bunt prema dolasku takvih investitora. Nema ni govora o unapređenju poljoprivredne proizvodnje, već ćemo naša domaćinstva, koja žive od toga, uništiti, ističe Dragan Stanković.
On podseća da je u ovakvoj situaciji važno razgraničiti uloge i nadležnosti gradske i republičke vlasti. Zato će ove nedelje biti organizovan sastanak sa istaknutim predstavnicima stočarskih udruženja gde će, zajedno sa Direkcijom za poljoprivredu Grada Šapca, biti iznet zajednički stav i upućen Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije, uz objašnjenje šta se desilo i navođenje posledica toga.
- Trebalo bi jasno postaviti granicu između Grada i Republike, odnosno nadležnosti Direkcije za poljoprivredu grada Šapca i Ministarstva poljoprivrede. Zato moramo javno upozoravati, iznositi stavove i apelovati, poručuje Dragan Stanković.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa