Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
Драган Станковић, одборник Иницијативе „Село-град“ о последицама непостојања комуникације између државе и пољопривредника

ТРЕБА ЛИ СТОЧАРСТВО СРБИЈИ

Требало би јасно поставити границу између Града и Републике, односно надлежности Дирекције за пољопривреду града Шапца и Министарства пољопривреде. Зато морамо јавно упозоравати, износити ставове и апеловати, наглашава Драган Станковић.
Прошле године је, према званичним подацима, у Србију увезено 35.000 тона меса треће категорије. Такође званично, увезено је 150.000 живих свиња. Истовремено, држава Србије давала је пољопривредне кредите који су за пољопривреднике са подручја града Шапца били још повољнији јер је Град Шабац субвенционисао камату, тако да су добили бескаматне динарске кредите на три године. Оно што није добро је увоз који је изазвао ситуацију у којој кланичари обарају цену стоке, тренутно свиња, а слично се очекује и у говедарској производњи, на минималну цену која није ни близу цене коштања, где пољопривредници губе од три до четири хиљаде динара по једном свињчету.
Драган Станковић, одборник Иницијативе „Село-град“, каже да су овим потезом државе оштећени пољопривредници који се сточарском производњом баве из сопствених извора финансирања, а обесмишљене су и предности које су корисници пољопривредних кредита имали. Он сматра да је Влада Србије, односно Министарство пољопривреде, имала инструменте да то спречи.
- Како су пољопривредници обавештени, чак ни кланичари нису знали колико је свиња на нашем тржишту, па су пред Нову годину увезли 20.000 живих свиња. И они су изненађени, што још једном потврђује чињеницу да не постоји комуникација између државе, кланичара и пољопривредника. Људи сада, ни по цени од 120 динара по килограму, не могу да се ослободе те стоке која их свакога дана кошта све више. Бојим се да се слично може десити и у говедарској производњи. Мислим да држава, односнио Влада Србије, води погрешну политику, сматра Драган Станковић и напомиње да уколико би овакве мере спроводио Град Шабац, он их, као одборник, не би подржао.
Станковић инсистира на мерама Града које директно помажу и унапређују пољопривредну производњу. Он упозорава да се приближава време сетве и великих трошкова, а сигуран је да више од 90 одсто пољопривредника нема новац за ове послове.
- Била је редукована јесења сетва пшенице и озимих култура и питање је одакле пољопривредницима новац да би у пролећној сетви измирили своје обавезе према држави и засејали нове усеве. Преостаје им једино да се задуже, указује Драган Станковић.
Коментаришући најаву доласка инвеститора у свињарску производњу, каже да произвођачи са територије Мачве и Срема не виде разлог да неко отвори нове фарме са 600 или 700 хиљада свиња и уништи ситне и средње произвођаче, а при том су наши објекти празни или полупразни.
- Уз једноставну економску рачуницу, постојеће објекте можемо врло брзо да проширимо. Одговорно тврдим да је код пољопривредних произвођача присутан бунт према доласку таквих инвеститора. Нема ни говора о унапређењу пољопривредне производње, већ ћемо наша домаћинства, која живе од тога, уништити, истиче Драган Станковић.
Он подсећа да је у оваквој ситуацији важно разграничити улоге и надлежности градске и републичке власти. Зато ће ове недеље бити организован састанак са истакнутим представницима сточарских удружења где ће, заједно са Дирекцијом за пољопривреду Града Шапца, бити изнет заједнички став и упућен Министарству пољопривреде и Влади Србије, уз објашњење шта се десило и навођење последица тога.
- Требало би јасно поставити границу између Града и Републике, односно надлежности Дирекције за пољопривреду града Шапца и Министарства пољопривреде. Зато морамо јавно упозоравати, износити ставове и апеловати, поручује Драган Станковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa