22. januar 2015.22. jan 2015.
SVETI SAVA PROSLAVLjEN U OPŠTINI BOGATIĆ

PRINC I KALUĐER, IMAO JE MESEC

Sve srpske škole i crkve obeležile su Dan Svetog Save 27. januar 2015. Zvonila su crkvena zvona, a u školama slavilo. Manje je poznato da je to ozvaničio još Knez Miloš, svojom naredbom iz 1923. godine. To je poštovano sve do Drugog svetskog rata. I ove godine u opštini Bogatić je proslavljen Savindan.
Prvom srpskom prosvetitelju i nosiocu srpske duhovnosti, prosvete i kulture, odato je priznanje za njegov veliki doprinos napretku svog naroda, države i crkve.
Osnovna škola „Mika Mitrović“ u Bogatiću za razliku od drugih u ovoj opštini zvanično je proslavila i Dan škole. Tim povodom je održana i svečana akademija na kojoj je direktor škole Božidar Cmiljanović nagrađenim učenicima uručio knjige.
Naravno, i u programu je najviše reči bilo o najmlađem od tri sina srpskog vladara Stefana Nemanje, po imenu Rastko Nemanjić, koji je voleo da čita knjige i moli se Bogu. Želeo je da što više nauči.
Priča govori kako su jednog dana na dvor Nemanjića došli neki kaluđeri iz Hilandara. Oni su pričali Rastku kako u Svetoj Gori ima mnogo manastira i svetih knjiga. Čitanju se tamo posvećuje dosta pažnje. Vlada mir i spokojstvo. Rastku se takav život dopadne i zato ode s njima. Tu ga odmah prime u manastir. On skine kneževsko odelo, obuče crnu mantiju i postane kaluđer. Dobio je novo ime ““ Sava.
Princ i kaluđer, kako ga je nazivao Milorad Pavić, objašnjavao je hrišćanskoj gospodi da je otac Nemanja bio vrlo štedljiv čovek i da je blago neštemice ulagao samo u crkve i manastire: Hilandar, Studenicu i Mileševu.
Hvaljen je i poštovan Sveti Sava, čulo se i na ovim svečanostima u njegovu čast, priređenim u opštini Bogatić. Pamte ga i kao dobrog domaćina. Za njegovom slavskom trpezom uvek je bilo dosta gostiju, putnika namernika i onih viđenijih. Goste nije delio.
Sava je išao ispred svoje epohe, kao princ i kaluđer koji je umesto duše imao Mesec, govorio je i pisao Pavić.
I ovog puta na svečanim akademijama, rečeno je između ostalog da je pravi dar, što se baš u našem narodu rodio. Kao priče biblijske, pale su njegove reči na plodno tlo. Seme nije uzalud bačeno, tvrde optimisti.

Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa