Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
СВЕТИ САВА ПРОСЛАВЉЕН У ОПШТИНИ БОГАТИЋ

ПРИНЦ И КАЛУЂЕР, ИМАО ЈЕ МЕСЕЦ

Све српске школе и цркве обележиле су Дан Светог Саве 27. јануар 2015. Звонила су црквена звона, а у школама славило. Мање је познато да је то озваничио још Кнез Милош, својом наредбом из 1923. године. То је поштовано све до Другог светског рата. И ове године у општини Богатић је прослављен Савиндан.
Првом српском просветитељу и носиоцу српске духовности, просвете и културе, одато је признање за његов велики допринос напретку свог народа, државе и цркве.
Основна школа „Мика Митровић“ у Богатићу за разлику од других у овој општини званично је прославила и Дан школе. Тим поводом је одржана и свечана академија на којој је директор школе Божидар Цмиљановић награђеним ученицима уручио књиге.
Наравно, и у програму је највише речи било о најмлађем од три сина српског владара Стефана Немање, по имену Растко Немањић, који је волео да чита књиге и моли се Богу. Желео је да што више научи.
Прича говори како су једног дана на двор Немањића дошли неки калуђери из Хиландара. Они су причали Растку како у Светој Гори има много манастира и светих књига. Читању се тамо посвећује доста пажње. Влада мир и спокојство. Растку се такав живот допадне и зато оде с њима. Ту га одмах приме у манастир. Он скине кнежевско одело, обуче црну мантију и постане калуђер. Добио је ново име ““ Сава.
Принц и калуђер, како га је називао Милорад Павић, објашњавао је хришћанској господи да је отац Немања био врло штедљив човек и да је благо нештемице улагао само у цркве и манастире: Хиландар, Студеницу и Милешеву.
Хваљен је и поштован Свети Сава, чуло се и на овим свечаностима у његову част, приређеним у општини Богатић. Памте га и као доброг домаћина. За његовом славском трпезом увек је било доста гостију, путника намерника и оних виђенијих. Госте није делио.
Сава је ишао испред своје епохе, као принц и калуђер који је уместо душе имао Месец, говорио је и писао Павић.
И овог пута на свечаним академијама, речено је између осталог да је прави дар, што се баш у нашем народу родио. Као приче библијске, пале су његове речи на плодно тло. Семе није узалуд бачено, тврде оптимисти.

Љ. Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa