22. januar 2015.22. jan 2015.
IZ STARE ŠTAMPE

NEZABORAVNE POZORIŠNE PREDSTAVE

Šabac je u prošlosti prednjačio u mnogo čemu mnogim gradovima u Srbiji, pa i u zemlji. Hroničar je zabeležio da su u Šapcu prve pozorišne predstave date 1841. godine ““ godinu dana pre Beograda. Prvih dana posle oslobođenja 1944. godine u Šapcu je osnovano Narodno pozorište, tačnije 1. novembra. Bilo je to prvo pozorište, koje je diglo zavesu po proterivanju okupatora. Prvi pozorišni komad spreman je nešto više od mesec dana. Prva premijera “Noćna smotra“ od sovjetskog pisca Škvarkina prikazana je 14. decembra. Pozorišni ansambl bio je sastavljen delimično od profesionalnih glumaca, koji su se slučajno zatekli u Šapcu, najviše je bilo članova Pozorišta iz Kraljeva, kao i članova nekadašnjeg Umetničkog pozorišta iz Beograda. Ali, najveći deo ansambla sačinjavali su šabački pozorišni amateri i članovi ranijeg Zanatskog diletantskog pozorišta “Janko Veselinović“.
Pozorište je počelo da radi u Zanatskom domu, koji je imao malu skromnu pozornicu, nepodesnu za rad i veće scensko-tehničke predstave. Pored toga nedostajala je garderoba, dekor i rekviziti, osvetljenje, radionica i prostorija za materijal. Pa ipak, sve su se tehničke teškoće savlađivane velikom voljom disciplinovanog i oduševljenog ansambla.
Sve potrebne dekorske i rekvizitske potrebe u početku rada bile su nekada pre toliko desetina godina izmirivane pozajmicom po kućama tokom zime , 1944/45. godine nije bilo dovoljno ogreva. U prepodnevnim časovima glumci su držali probu, a kad god bi se dobio kamion, glumci i članovi tehničkog personala išli su da seku drva u Velikom zabranu kako bi obezbedili ogrev za predstavu.
Prva pozorišna sezona trajala je nešto oko devet meseci. Pripremljeno je i prikazano osam premijera: tri domaća i pet prevedenih komada sovjetskih pisaca. Posle “Noćne smotre“ prikazan je komad “Najezda“ od Leonida Leonova, zatim su se ređale premijere: “Na bunaru“, dramatizacija pripovetke Laze Lazarevića, “Sumnjivo lice“ od Nušića, “Hajduk Stanko“, dramatizacija romana Janka Veselinovića, “Putem cveća“ od Katajeva, “Narodna krv“ od Petrova i “Kaćuša“ od Brunštajna. Ukupno je dato 67 predstava u gradu i selima, koje je posmatralo 67.275 posetilaca. Od ovih predstava 25 date su besplatno za narodnooslobodilačku vojsku, za ranjenike i kažnjenike u Valjevu, jer, da napomeneno i to, šabačko Pozorište istovremeno je radilo i za Valjevski okrug.
Već u početku pozorišni ansambl shvatio je svoju misiju i cilj ““ odlaziti što više u druga mesta, među narodne mase, u fabrike, na radilišta, u sela... Pozorište je davalo posebne predstave za radnike fabrike “Zorka“ na sceni njihovog doma Doma kulture, u kasarnama na njihovim improvizovanim pozornicama često i pod otvorenim nebom, na planini Boranja za drvoseče, u Malom Zvorniku za graditelje hidroelektrane, u Loznici na Vojnom gradilištu ““ docnijoj “Viskozi“. Svakako da je najdraža predstava bila u Beloj Crkvi, prilikom prve proslave Dana ustanka naroda Srbije, 7. jula 1945. godine. Odmah posle govora druga Tita, članovi šabačkog Narodnog pozorišta prikazali su Veselinovićevog “Hajduk Stanka“.
U prvim godinama posle rata Pozorište je gostovalo u mnogim mestima Srbije, Vojvodine i Bosne. Putovanja su bila veoma teška i naporna, jer su trajala po nekoliko, a često i po mesec dana. Do prevoznih sredstava teško se dolazilo, jer ih nije ni bilo. Obično se putovalo otvorenim kamionima ““ zajedno i glumci i dekor. Nisu bili retki slučajevi prilikom putovanja da glumce zaveje sneg, da ih produva hladan vetar, pokvase kišni pljuskovi ili peče vrelo sunce. Sve se podnosilo, jer zakazana predstava morala je početi na vreme.
Evo i imena prvog ansambla: Teja Tadić, Anka Majcenović, Leposava Đorđević, Vanja Marković, Mira Todorović ““ danas Stupica, Nada Prvulović, Katarina Ignjatović, Mira Jovanović, Jelena Stojanović, Emilija Jeremić, Dragica Popović, Danica Tufegdžić, Danica Petrović, Branka Crnomarković, Jovanka Stefanović, Radmila Joksimović, Dragica Stanišić, Ivo Erman, Branko Đorđević, Milivoje Popović ““ Mavid, Obren Đorđević, Toma Tasić, Jovan Ivanković, Žika Petrović ““ Klas, Cane Firaunović, Nebojša Živanović, Milorad Glavački, Hreljan Ilić, Bogdan Petrović, Mile Tapavica i Dragoljub Stojanović.
Zahvaljujući jednoj od najvećih šabačkih glumica, članu prvog ansambla gradskog pozorišta Branki Crnomarković, povodom obeležavanja značajnog jubileja jedne od najuglednijih institucija kulture objavljujemo tekst od pre nekoliko decenija Jovana P. Ivankovića, posvećen osnivanju Narodnog pozorišta u Šapcu.
Jovan P. Ivanković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa