29. januar 2015.29. jan 2015.
PO UGLEDU NA ŠABAC, JOŠ NEKOLIKO GRADOVA EMITUJE SOPSTVENE HARTIJE OD VREDNOSTI

PRIMER DOBRE PRAKSE

Finansiranje značajnih infrastrukturnih projekata emisijom municipalnih obveznica, posle Šapca, počeli su i drugi gradovi i opštine.
Primer Šapca slede druge lokalne samouprave. Javnom emisijom municipalnih obveznica značajne infrastrukturne projekte finansiraju Stara Pazova, Niš i Kraljevo.
- Opština Stara Pazova emitovaće municipalne vrenosti u iznosu od 125 miliona dinara. Od tog iznosa, oni planiraju da grade vrtić, sportsku salu i jedan deo ulože u obnovu saobraćajne infrastrukture. Za Šapčane je interesantan primer Kraljeva, pošto će ovaj grad, poput Šapca, zahvaljujući ovom modelu finansiranja takođe dobiti zatvoreni bazen. Vrednost ove investicije je identična šabačkoj, pošto se radi o iznosu od 400 miliona dinara. Posebno interesantan i vredan projekat je emisija municipalnih obveznica grada Niša. Nišlije će na ovaj način finansirati izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Vrednost emisije niških hartija od vrednosti biće pet miliona evra, u dinarskoj protivvrednosti, a kako saznajemo, želju za investiranjem u ovaj projekat pokazali su i privatni investicioni fondovi, koji kupuju gradske hartije od vrednosti samo onda kada vrednost emisije prelazi iznos od pet miliona evra, kaže Aleksandar Bućić iz Stalne konferencije gradova i opština.
Nov način prikupljanja sredstava pruža mogućnost lokalnim samoupravama da lakše i brže realizuju projekte koji imaju širi društveni značaj, a istovremeno omogućava građanima i privrednicima da ostvare prihode na osnovu kamata, ili trgovinom na berzi.
- Šabac je načinio pionirski poduhvat. Pravo da slobodno kupuju municipalne obveznice građani su po prvi put imali na primeru vašeg grada. I druge lokalne samouprave, kada su razmišljale o ovakvom modelu finansiranja kapitalnih infrastrukturnih projekata, su se oslanjale na iskustvo koje je imao grad Šabac. Kamate na obveznice mogu se razlikovati, ali su, po pravilu, one uvek indeksirane u evrima, što znači da je dobit sigurna. Privrednici sa viškom kapitala ulaganjem u hartije od vrednosti ostvaruju profit, ali i doprinose razvoju opština i gradova u kojima posluju, objašnjava Bućić.
- Naš sagovornik podseća da je sa emisijom municipalnih obveznica u Srbiji prvi počeo grad Šabac. Četiri stotine miliona dinara, namenjenih rekonstrukciji i dogradnji zatvorenog bazena, prikupljeno je tokom 15 dana trajanja upisa obveznica, pri čemu je tražnja za šabačkim hartijama od vrednosti bila za 50 odsto veća u odnosu na ponudu.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa