29. januar 2015.29. jan 2015.
NAŠI DANI U KULTURNOM CENTRU

ŠTO JE DANAS, BIĆE I SUTRA

Na osnovu pripovedaka Radoja Domanovića, uglavnom “Stradije“, “Dange“ i “Mrtvog mora“, Radivoje Milenković je napravio adaptaciju i režirao monodramu “Naši dani“ u kojoj igra više od trideset godina. Na Velikoj sceni Kulturnog centra u Šapcu, bravurozno je odigrao svoju 1.489 predstavu.
Meni je ova monodrama veoma važna, ne samo kao nekakav stav prema stvarnosti i društvenim pitanjima, nego i na nivou zadatka, veštine, treninga... Veoma je zahtevna, s obzirom da igram 38 likova za sat vremena i deset minuta.
Za “Naše dane“, Milenković je na 12. Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, dobio je Zlatnu kolajnu publike, a prema rečima kritičara “tako je silovito i upečatljivo izneo predstavu da je ubedljivo pobedio daleko iskusnije takmičare“. Glasom, scenskim
pokretom i čitavim bićem, glumac je ponudio seriju karaktera, čime je dokazao veliku moć transformacije. Pored očigledne strasti i predanosti umetnosti i publici, Milenković je pokazao izuzetnu obrazovanost.
- Nije u pitanju samo dnevna aktuelnost, koja je neminovna, nego i neki Domanićev zahvat i uvid u ljudsku prirodu uopšte. Uzaludno je nadati se da će se ljudska priroda promeniti. Ono što je danas biće i sutra, a kažu, još i gore. Kakav smo mi narod kad imamo izreku koju je pre dvesta godina Vuk zabeležio: “Mrtva se glava po sokaku valja, pa se i goremu nada“. To je misao srpskog naroda, rekao je umetnik.
Radivoje Milenković, završio je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Branka Pleše. Kada je diplomirao, upisao je režiju (na istoj Akademiji) u klasi Bore Draškovića, ali je posle prve godine otišao “nekim svojim glumačkim putevima“ u Dubrovnik, Zagreb, Beograd... Godine 1987. postao je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta i student druge godine režije koju je završio tri godine kasnije.
U Šapcu, “koje ima jako dobro pozorište“ režirao je pet predstava: “Tango“, “Tetovirane duše“, “Kokoška“, “Laki komad“ i “Poziv na pogubljenje“. Glumci iz tih predstava i same predstave su nagrađivane.
Od 2005. godine, stalni je reditelj u SNP u Novom Sadu, a na Fakultetu tehničkih nauka na odseku za arhitekturu, gde postoji katedra za scenski dizajn, ima svoj predmet kao vanredni profesor -““ Pojam pozorišta i scenskih umetnosti. Vodi i master godinu glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
“Zadovoljan sam zato što radim ono što volim. Maksimalno sam ispunjen profesionalnim životom. Režiram, igram uloge koje volim u Zvezdari, Srpskom narodnom pozorištu. Čovek ne bi trebalo da želi ono što mu ne treba, a sve snage ( u okviru morala i vaspitanja) treba da upotrebi da ostvari ono za čim ima unutrašnju potrebu. Čim počne da želi ono što mu ne treba, gubi smisao“

M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa