29. januar 2015.29. jan 2015.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

SUBVENCIONISANjE ĐAČKIH TAKMIČENjA

U sredu, 28. januara 2015. godine, Građanska inicijativa “KORAK“ je, Kabinetu gradonačlnika grada Šapca, predala prvih deset tema, koje bi po našem mišljenju, trebalo da doprinesu boljem izgledu grada i popravljanju kvaliteta života građana. Među njima se nalazi i tema o subvencionisanju đačkih takmičenja, čiju vam skraćenu verziju ovde prenosimo:
Najveće društveno bogatstvo, ono koje se ne može potrošiti i koje umnožava opšta dobra, su vredni i pametni mladi ljudi. Oni na svim nivoima takmičenja svoj grad proslave za svaku od brojnih nagrada kojom se samostalno okite.
Građanska inicijativa „Korak“ je zatražila od Kabineta gradonačelnika da, prave promocije grada radi, preduzme sledeće:
1. Donese Pravilnik kojim će jasno i precizno odrediti pravila finansiranja, a zatim i da stavku subvencionisanje takmičenja ubaci u budžet za narednu godinu. U okviru Pravilnika treba predvideti da se finansira put na međunarodna takmičenja kada to ne učini nadležno Ministarstvo, uvrste u listu za finansiranje sva takmičenja iz Kalendara ministarstva, kakva su i dopisne olimpijade i plati selekcionisanim učenicima participacija za Petnicu. Posebno treba obraditi slučajeve plaćanja putnih troškova i troškova smeštaja, ishrane i dnevnica za takmičare i nastavnike. Kada je takmičenje udaljeno 200 i više km, treba priznati troškove prevoza automobilom. Ako se takmičenje, na pr. održava u Novom Pazaru i počinje u 11 sati, nemate kako iz Beograda da stignete do Pazara na vreme, a takmičenje se ne završava do 15 sati, kada je poslednji polazak za Beograd. Praksa domaćina da se za ishranu pobrine je različita: sendvič, hamburger, retko kompletan ručak, a često žužu pecivo, koje zgrabite sa retko raspoređenih poslužavnika u nekoj učionici ili hodniku škole. Nije moguće uvek Gradskoj upravi unapred predati tri moguće ponude za smeštaj. Često gradovi (razmišljajmo i o svom) ne raspolažu većim brojem hotela, a najčešće domaćin sam predlaže hotel u kome bi deca trebala da borave, pa očekujemo da se i ovo pravilo izmeni. Talenti bi se mogli sa najboljim nastavnicima pripremati za takmičenja u nekom praznom gradskom prostoru, kakav je recimo Dom JNA.
2. Osim donošenja Pravilnika, predložili smo da Grad potrebna sredstva sakupi kroz organizaciju donatorskih skupova firmi i pojedinaca. Firmama bi odgovarao termin krajem novembra ili početkom decembra, jer je kraj godine i mogu da planiraju za koliko da smanje oporezivu dobit, a gradu bi to bila rezerva u slučaju da iznos subvencionisanja premaši planirani budžet, ili da, ukoliko prikupi značajnija sredstva, može budžet da oslobodi dela materijalnog izdatka za narednu godinu.
Pohvaljujemo Gradsku upravu što je i do sada imala sluha da materijalno pomaže decu, a ovom inicijativom samo želimo da se utvrde fiksna pravila, te novac bude iskorišćen tamo gde je i predviđen, a finansiranje ne zavisi ni od čije dobre volje i ličnih veza, već da postane propisom regulisan način pametnog ulaganja u budućnost grada.

Građanska inicijativa Korak

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa