5. februar 2015.5. feb 2015.

PoČinje skrining na kancer debelog creva

U Srbiji se sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva, od koga svake godine oboli približno 4 i po hiljade ljudi, a više od 3 hiljade umre. Šabački Dom zdravlja uskoro bi trebalo da krene sa sprovođenjem skrininga, odnosno preventivnih pregleda, u koje će biti uključeni muškarci i žene sa gradskog i seoskog prodručja, starosti od 50 do 74 godine.
Skrining će, u naredne dve godine, biti sproveden na 38.000 ljudi, sa gradskog i seoskog područja, koje pokriva šabački Dom zdravlja. Reč je o testiranju stolice na prisustvo krvi, koja je prvi pokazatelj mogućeg oboljenja debelog creva. U šabačkom Domu zdravlja izrađen je akcioni plan za realizaciju projekta, a u toku je nabavka testova.
- Mi ćemo kad dobijemo testove, najverovatnije početkom marta, započeti sa akcijom pozivanja pacijenata. Obuhvaćena je populacija od 50 do 74 godine. Svi će biti pozvani kod svog izabranog lekara, kako bi dobili test kojim će izvršiti testiranje u kućnim uslovima, a uz to će dobiti uputstvo za to testiranje i uput za laboratoriju - izjavio prim. dr Miroslav Milješić, načelnik Opšte medicine DZ Šabac
Uzorak stolice, u narednih nekoliko dana od uzimanja, trebalo bi odneti u bolničku laboratoriju, koja će izvršiti analizu testiranja. Analize se dostavljaju izabranim lekarima, a u slučaju pozitivnog rezultata, odnosno sumnje na prisustvo bolesti, pacijent će biti obavešten, i uključen u dalju dijagnostiku.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa