5. februar 2015.5. feb 2015.
TRULEŽ GLAVICA CRNOG LUKA

PREVENTIVA ZDRAVO SEME I RASAD

Problemi sa kojima se povrtari suočavaju kada je u pitanju stanje luka posle vađenja je pojava truleži. Kako bi se sprečila ova pojava potrebno je vađenje luka obaviti po suvom vremenu i umerenoj prosušenosti zemljišta. Odnosno u danima kada meteorolozi najavljuju barem nekoliko dana bez padavina kako bi se glavice u polju dobro osušile. S druge strane, kašnjenje u vađenju dovodi do smanjenja kvaliteta glavica, težeg čuvanja i rasta opasnosti od razvoja prouzrokovača truleži. Pri povoljnim uslovima za razvoj bolesti gljiva iz roda „Botrytis“ može izazvati velike štete koje se ogledaju u propadanju lisne mase, smanjenju prinosa i kvaliteta lukovica. Sve vrste luka, kako gajenih, tako i onih iz spontane flore, mogu biti njihovi domaćini.
- „Botrytis allii“ je uzročnik truljenja glavica u polju koje se nastavlja i kasnije tokom skladištenja. Često se ova vrsta u polju razvija u latentnom obliku, bez vidljivih posledica, dok se nakon mesec dana čuvanja luka u skladištima pojačava trulež. Simptomi ove pojave javljaju se prvo na vratu lukovice. Patogen zatim prodire u unutrašnjost glavice zbog čega ovojne ljuspe poprimaju tamniju boju, a između njih se formira beličasta micelija sa konidilijama. Ovakve lukovice su podložne bakterijskoj vlažnoj truleži. Vrlo retko ovaj patogen izaziva simptome na listu koji su u vidu sitnih belih pega sa udubljenjima slamaste boje ““ kaže dipl. inž. zašite bilja Slavica Maksimović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Kao prethodni patogen i „B.cinerea“ takođe izaziva trulež glavica, dok za razliku od svojih srodnika „B.sljuamosa“ izaziva spaljenost lista. Simptomi oboljenja manifestuju se u vidu beličastih pega sa oreolom svetlo-zelene boje. Slične simptome mogu izazvati tripsi ili neki herbicidi ali bez prisustva oreola. Pri povoljnim uslovima pege se šire, listovi nekrotiraju i izumiru. Sa zaraženim lukovicama parazit dospeva u skladište. Ako se zaraza na vreme ne otkrije trulež će se proširiti i na zdrave lukovice.
- U zaštiti od ovih patogena najvažnija je upotreba zdravog semena i rasada. Prepručuje se trogodišnji plodored, uklanjanje ovojnih liski prilikom vađenja luka i prosušivanje lukovica pre unošenja u skladište. Pri pojavi simptoma na listu primeniti neki od preparata iz grupe „botricida“ („Teldor“, Snjitch“, „Ronilan“...). Ako je u pitanju plastenička proizvodnja mladog luka prskanje izostaje zbog karence pa se treba posvetiti preventivi ““ ističe Maksimovićeva.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa