5. februar 2015.5. feb 2015.
POTPISAN UGOVOR O rEKONSTRUKCIJI TOPLOTNIH PODSTANICA

VEĆA ENERGETSKA EFIKASNOST

Predstavnici „Toplane Šabac“ potpisali su prošle sedmice u Ministarstvu rudarstva i energetike ugovor kojim se nastavlja realizacija četvrte faze programa KFNj Nemačke razvojne banke
Vrednost projekta iznosi 400.000 evra, a ta sredstva biće iskorišćena za rekonstrukciju toplotnih podstanica. Do sada je, u okviru istog projekta obavljena rekonstrukcija značajnog dela vrelovodne mreže i ugradnje ekonomajzera.
- Potpisani ugovor podrazumeva isporuku i ugradnju 59 kompaktnih podstanica i isporuku delova za još 46 podstanica na području grada. Vrednost projekta je 400.000 evra, sredstva je obezbedio grad, a rok za realizaciju potpisanog ugovora je 15. septembar, što podrazumeva da će sve podstanice biti obnovljene do početka naredne grejne sezone. Dve trećine toplotnih podstanica rekonstruisane su u prethodnom periodu, tako da će sa ovim projektom čitav posao koji se odnosi na revitalizaciju ovih objekata biti završen, kaže Dragan Mićić, direktor JKP „Toplana - Šabac“.
Rekonstrukcijom više od 100 toplotnih podstanica na teritoiji grada Šapca ostvaruju se uštede u isporuci toplotne energije, što će se odraziti na kvalitetnije grejanje i na manje račune građana.
- Pouzdano, kvalitetno i energetski efikasno grejanje je naš imperativ. U proteklih 12 godina „Toplana“ je veliki deo svojih podstanica opremila automatizovanom opremom koja je smanjila broj kvarova i ispada, a sa druge strane povećala energetsku efikasnost i obezbedila građanima ravnomernu raspodelu toplotne energije. Zahvaljujući potpisanom ugovoru do jeseni ćemo rekonstruisati još 105 toplotnih podstanica, kako bi zaokružili čitav proces. Oprema koja se koristi u novim podstanicama je vrhunskog kvaliteta što će svakako omogućiti kvalitetnije grejanje našim građanima. Raspodela toplotne energije će na ovaj način biti ujednačena u svim delovima grada, navodi tehnički direktor JKP „Toplana - Šabac“ Milan Stošić.
Sav posao u vezi sa rekonstrukcijom podstanica biće okončan do jeseni, objašnjavaju nadležni.
- Ugovorom je definisano da izvođenje radova mora biti završeno do 15. septembra. Da bi se čitav posao obavio u planiranom roku biće nam neophodna podrška skupština stanara, odnosno predsednika skupština u zgradama u kojima će se izvoditi radovi. „Toplana“ će kontaktirati skupštine stanara, a po dobijanju termin plana obaveštavaćemo ih o tačnom vremenu kada će se u njihovim zgradama i na kojim podstanicama izvoditi radovi, objašnjava Dušan Popović, inženjer distribucije i održavanja.
Ulaganje u podizanje nivoa energetske efikasnosti ima još jednu praktičnu korist. Prema zvaničnim podacima, grejanje u Šapcu za trećinu je jeftinije nego u Beogradu. Nedavno povećanje cena daljinskog grejanja u prestonici odrazilo se na to da je za grejanje stana od 50 kvadratnih na godišnjem nivou metara potrebno izdvojiti 64.500 dinara, bez poreza na dodatu vrednost, dok za stan iste na području Šapca, tokom godinu dana za grejanje treba izdvojiti 49.000 dinara.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa