19. februar 2015.19. feb 2015.

SUZBIJANjE NA VREME

U našem regionu stočni grašak, krmni i zrneni, odnosno proteinski, zauzima značajno mesto u ishrani domaćih životinja. Kao i svako bilje podložan je napadu štetočina među kojima su najznačajnije graškov žižak, biljne vaši, tripsi, male lisne pipe, muve mineri i graškova muva.
- Graškov žižak je najznačajnija štetočina koja za svoju ishranu koristi grašak i stočni grašak. Pri jačem napadu može smanjiti prinos zrna za 50 odsto, a klijavost za 75 odsto. Insekt prezimljava u zrnu u skladištu ili ispod biljnih ostataka ali i pod korom drveća. Osetljiv je na niske temperature i na minus četiri stepena celzijusa ugine u roku od šest dan, a na minus deset za dvanaest časova. Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje. Jaja polaže na tek formirane mahune. Larva se ubušuje u mahunu gde provodi čitavo razviće hraneći se zrnom, oštećujući klicu i time utičući na klijavost zrna. Žižljiva zrna nisu pogodna za ishranu životinja i ljudi ““ kaže dipl. inž. zaštite bilja Slavica Maksimović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Ova štetočina suzbija se zaoravanjem žetvenih ostataka, a potrebno je izbegavati setvu graška u blizini šuma, voćnjaka i skladišta.
- Ako se žižak nalazi u semenskom grašku potrebno je izvršiti fumigaciju. Hemijsko suzbijanje se izvodi ako se primete jedinke samo po obodnim delovima. Tako sprečavamo dalje širenje a to je najčešće kada je deset odsto cvetova otvoreno. Ovim tretmanom vršimo novčanu uštedu. Kod nas su registrovani insekticidi na bazi a.m. acetamiprida („Mospilan“, „Tonus Volley“) za suzbijanje graškovog žiška.
Grašak takođe napada i više vrsta biljnih lisnih vaši koje u toku godine obrazuju više generacija. Svojom ishranom mogu prouzrokovati direktne i indirektne štete.
- Usev je potrebno redovno pregledati i to po ivicama polja jer biljne vaši prvo naseljavaju ivice parcela. Štete čine tako što isisavaju sokove što može dovesti do izostanka obrazovanja mahune što se direktno odražava na prinos. Ne treba zaboraviti i to da su vaši vektori virusa. Suzbijaju se agrotehničkim merama i to uništavanjem korova jer se na njima vaši masovno razmnožavaju. Grašak ne treba sejati kraj lucerišta. Kada su u pitanju hemijska sredstva tu možemo primeniti insekticida na bazi a.m.: malationa, timetoksma, dihlorvosa, cipermetrina, dimetoata. Ako se biljne vaši uoče na vreme onda se samo uradi tretman po ivičnim delovima parcele sa nekim od navedenih insekticida.
Larve graškovog tripsa oštećuju tokom maja i juna vršne delove biljke, kao i pupoljke, cvetove i mahune izazivajući deformitete generativnih organa. Toplo vreme tokom maja i juna povoljno utiče na razviće dok se kiša i hladno vreme negativno odražavaju na njihovu brojnost. Male lisne vaši su insekti iz roda tvrdokrilaca koji za svoju ishranu koriste vrste iz familije mahunarki. Štete pričinjava larva koja se hrani pod zemljom korenom i korenovim kvržicama, ali i imago koji se hrani listovima graška. Pri jakom napadu, kada je toplo i suvo vreme, grizu listove i tada je usev ugrožen naročito ako tek niče ili je iznikao. Larve muva minera hrane se mezofilom biljaka ne oštećujući epidermisali praveći mine na listovima biljaka. I kod graškove muve štetan je larveni stadijum koji se hrani cvetnim pupoljcima. Oni kasnije opadaju ili produkuju zakržljale mahune. Napadi ove štetočine u našim uslovima retko se dešavaju.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa