Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.

СУЗБИЈАЊЕ НА ВРЕМЕ

У нашем региону сточни грашак, крмни и зрнени, односно протеински, заузима значајно место у исхрани домаћих животиња. Као и свако биље подложан је нападу штеточина међу којима су најзначајније грашков жижак, биљне ваши, трипси, мале лисне пипе, муве минери и грашкова мува.
- Грашков жижак је најзначајнија штеточина која за своју исхрану користи грашак и сточни грашак. При јачем нападу може смањити принос зрна за 50 одсто, а клијавост за 75 одсто. Инсект презимљава у зрну у складишту или испод биљних остатака али и под кором дрвећа. Осетљив је на ниске температуре и на минус четири степена целзијуса угине у року од шест дан, а на минус десет за дванаест часова. Ова штеточина има једну генерацију годишње. Јаја полаже на тек формиране махуне. Ларва се убушује у махуну где проводи читаво развиће хранећи се зрном, оштећујући клицу и тиме утичући на клијавост зрна. Жижљива зрна нису погодна за исхрану животиња и људи ““ каже дипл. инж. заштите биља Славица Максимовић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Ова штеточина сузбија се заоравањем жетвених остатака, а потребно је избегавати сетву грашка у близини шума, воћњака и складишта.
- Ако се жижак налази у семенском грашку потребно је извршити фумигацију. Хемијско сузбијање се изводи ако се примете јединке само по ободним деловима. Тако спречавамо даље ширење а то је најчешће када је десет одсто цветова отворено. Овим третманом вршимо новчану уштеду. Код нас су регистровани инсектициди на бази а.м. ацетамиприда („Моспилан“, „Тонус Воллеy“) за сузбијање грашковог жишка.
Грашак такође напада и више врста биљних лисних ваши које у току године образују више генерација. Својом исхраном могу проузроковати директне и индиректне штете.
- Усев је потребно редовно прегледати и то по ивицама поља јер биљне ваши прво насељавају ивице парцела. Штете чине тако што исисавају сокове што може довести до изостанка образовања махуне што се директно одражава на принос. Не треба заборавити и то да су ваши вектори вируса. Сузбијају се агротехничким мерама и то уништавањем корова јер се на њима ваши масовно размножавају. Грашак не треба сејати крај луцеришта. Када су у питању хемијска средства ту можемо применити инсектицида на бази а.м.: малатиона, тиметоксма, дихлорвоса, циперметрина, диметоата. Ако се биљне ваши уоче на време онда се само уради третман по ивичним деловима парцеле са неким од наведених инсектицида.
Ларве грашковог трипса оштећују током маја и јуна вршне делове биљке, као и пупољке, цветове и махуне изазивајући деформитете генеративних органа. Топло време током маја и јуна повољно утиче на развиће док се киша и хладно време негативно одражавају на њихову бројност. Мале лисне ваши су инсекти из рода тврдокрилаца који за своју исхрану користе врсте из фамилије махунарки. Штете причињава ларва која се храни под земљом кореном и кореновим квржицама, али и имаго који се храни листовима грашка. При јаком нападу, када је топло и суво време, гризу листове и тада је усев угрожен нарочито ако тек ниче или је изникао. Ларве мува минера хране се мезофилом биљака не оштећујући епидермисали правећи мине на листовима биљака. И код грашкове муве штетан је ларвени стадијум који се храни цветним пупољцима. Они касније опадају или продукују закржљале махуне. Напади ове штеточине у нашим условима ретко се дешавају.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa