26. februar 2015.26. feb 2015.
U ŠKOLI PRIMENjENIH UMETNOSTI ODRŽAN SEMINAR ZA NASTAVNIKE I RODITELjE

POSVETIMO SE DECI

Prilikom nedavno realizovanog spoljašnjeg vrednovanja kvaliteta rada Škola primenjenih umetnosti od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ocenjena je najvišom ocenom. Tome je doprinela i saradnja škole sa roditeljima, jedan od visoko vrednovanih segmenata. Da i dalje idu putem dobre saradnje potvrdio je i akreditovani seminar „Azbuka saradnje škole i porodice“. Realizovan prošle subote u okviru planiranog stručnog usavršavanja nastavnika Škole primenjenih umetnosti tokom ove školske godine pokazao je veliko poverenje i dobru saradnju između nastavnika i roditelja.
- Seminar je akreditovan već deset godina i za to vreme smo održali predavanja sa oko sedamdeset grupa prosvetnih radnika. Moram da pohvalim Umetničku školu u Šapcu jer su polovinu grupe činili roditelji. I jedni i drugi su na istom zadatku. Nisu suprotstavljene strane i imaju isti zajednički cilj a to je da detetu ukažu na pravi put. Sa druge strane, svako dete mora napraviti neki odabir šta će dalje raditi u životu. Konkretno u ovoj školi smatram da broj smerova i svega što se ovde uči i primenjuje daje jedan okvir za neko dalje nadgrađivanje koje će postići na raznim akademijama i sličnim ustanovama. Smatramo da je komunikacija veoma bitna kako između roditelja i nastavnika, tako i nastavnika i učenika, ali i roditelja i dece. Kroz sagledavanje zajedničkog problema, ako postoji, može se doći do rešenja ““ rekao je Jovan Kočiš, psiholog u Službi za decu i mlade CSR Novog Sada, jedan od autora i realizatora seminara.
Priliku da razgovaraju i učestvuju u ovoj nadasve zanimljivoj debati, ali i da čuju stavove i pedagoga i porodičnog savetnika u Službi savetovališta za brak i porodicu CSR Novog Sada Milice Brstine Kočiš imalo je šesnaest odeljenskih starešina i sedamnaest roditelja.
- Najstarija ćerka mi je četvrta godina ove škole. Svi smo mi svesni da je osnov našeg društva porodica i da je najbitnije to što deca ponesu iz kuće. Ali nadogradnja i saradnja sa svim profesorima kroz naše druženje, roditeljske sastanke, vrlo je bitan parametar. Osnovna i najvažnija poruka bila bi da se više posvetimo deci““ istakla je Novka Radovanović, inženjer geodezije, majka troje dece, dodavši da bi ovakve seminare trebalo pokrenuti i u osnovnim školama.
Da u današnjem vremenu, kada je uticaj društvene sredine na mlade veliki, nije lako pronaći zlatnu sredinu svesni su svi. Po rečima Mirjane Cerović, prof. francuskog jezika u OŠ „Stojan Novaković“, roditelj mora da bude kritičan, a pre svega, dobro informisan.
- Kao roditelj ne mogu da garantujem za svoje dete, bez obzira koliko je ono dobro kod kuće, da neće pod uticajem društva zanemariti sve ono o čemu se priča u okviru porodice. Ne mogu, dakle, da tvrdim „moje dete nikad to ne bi uradilo“. Kao prosvetnog radnika iritira me što se apsolutno prihvata dečja ili roditeljska priča. Treba čuti sve strane jer retka su deca koja su samokritična.
Pomiriti ova dva mišljenja nije lako ali, po mišljenju prof. Ivanke Trifunović, istoričara umetnosti, treba pokušati.
- Upravo ovaj seminar jeste u tom smislu veoma značajan i za nas koji radimo u prosveti i za roditelje. Ako smo zajedno na istom poslu i ako shvatimo da nismo dve strane koje treba da budu u sukobu nego smo radnici koji pokušavamo da toj našoj deci omogućimo bolji, udobniji život, pravilniji razvoj, sigurniji uspeh onda moramo pokušavati, učiti, poštovati jedni druge i sarađivati. Učimo da čujemo jedni druge, da razumemo jedni druge i da zajedno vidimo koliki problem možda može biti našoj deci ako razredni starešina govori jedno, predmetni profesor drugo, roditelj treće, a grad, sredina, mediji četvrto - dodala je prof. Ivanka.
Najčešće predrasude na relaciji roditelj ““ nastavnik su tipa „nastavnik ne voli moje dete“, „moje dete kod kuće sve zna, vi ga pitate, on kao ne zna“, dok su u školama najčešće zamerke na disciplinu, ponašanje, kulturu dece. Zbog toga je, po rečima predavača, najvažnije što više raditi od najranijeg uzrasta do polaska u školu u porodici, vrtiću, predškolskom. Imajući zdrave navike u porodici, što je danas sve teže postići i održati, kroz obrazovni sistem će nadograđivati i oblikovati na najbolji mogući način. Upravo ovaj seminar pokazao je onu lepšu stranu. Stranu kako sve lako funkcioniše kroz iskrenu komunikaciju.
- Mi, koji radimo u Školi primenjenih umetnosti, godinama gradimo poverenje i roditelje naših učenika poštujemo. Trudimo se da sistem njihovog redovnog informisanja o aktivnostima i delatnostima škole bude potpun i da roditelji, kao značajni akteri obrazovno-vaspitnog procesa, budu uključeni u život i rad škole, da razvijamo saradnju na svim nivoima i učimo jedni od drugih ““ naglasila je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti koja je organizovala ovaj nadasve poučan seminar za sve strane koje učestvuju u vaspitno-obrazovnom radu dece.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa